FinansNyhet

Tippad Danske-vd inledde karriären på Goldman

Jacob Aarup-Andersen blir ny Danske-vd
Publicerad

Danske Banks kapitalförvaltnings-chef Jacob Aarup-Andersen har jobbat på flera investmentbanker – och inledde sin karriär på Goldman Sachs. Nu pekas han ut som Danskes nya vd. ”Vi kommenterar aldrig rykten”, säger presschef Anna Sundblad till Realtid.

David Gustavsson

Danske Bank uppges vara nära en ny vd-utnämning efter Thomas Borgens avgång till följd av den pågående penningtvätt-skandalen. Detta enligt uppgifter till danska tidningen Finans på måndagen, och som plockats upp av andra medier i både Danmark och Sverige.

Enligt centralt placerade källor som Finans talat med är den just nu hetaste kandidaten att ta över vd-posten den 40-årige Jacob Aarup-Andersen – som i dag är chef för bankens förmögenhetsförvaltning.

Jacob Aarup-Andersen har haft flera ledande befattningar i Danske Bank. Det framgår av hans Linkedin-profil. De senaste åren har han varit både ”Deputy CFO” och koncern-CFO. Han har också haft ordförande-poster i kreditbolaget Realkredit Danmark och Danske Hypotek AB.

Annons

Jacob Aarup-Andersen är ekonomutbildad på Köpenhamns universitet, och inledde sin karriär som ”associate” inom investment banking på Goldman Sachs. Där blev han kvar i tre år till och med 2005.

Sedan följde en tid som analytiker på New York-baserade investmentbankerna TPG-Axon Capital och Montrica Investment Management.

2012 tog han sitt första kliv in på Danske Bank som chefsförvaltare av bankens hegdefond-portfölj. Och därefter, år 2014, tog han rollen som koncern-CFO på danska pensionbolaget Danica Pension.

Annons

Enligt tidningen Finans källor är antalet externa kandidater till vd-posten i nuläget väldigt få. Jacob Aarup-Andersen är därmed den mest sannolika efterträdaren till Thomas Borgen. Samtidigt uppger en del källor att han eventuellt har för lite ledarerfarenhet för att axla ett så stort ansvar.

Danske Bank vill varken bekräfta eller dementera uppgifterna.

”Vårt svar är att vi aldrig kommenterar rykten och spekulationer som pågår på marknaden”, skriver Danske Banks Sveriges presschef Anna Sundblad, i ett mejl till Realtid.se.

Annons

Thomas Borgen tvingades lämna vd-posten i Danske Bank den 19 september. Detta efter att en internutredning visat att det tvättats pengar till ett värde av cirka 200 miljarder euro via bankens estländska filial mellan 2007-2015. Pengarna har främst haft rysk hemvist.

Sedan utredningen presenterades har ljuset riktats mot Danske Banks ordförande Ole Anderson som nu snabbt behöver hitta en ny vd. När det är klart kommer även han att lämna sin post.

– Om vi inom 14 dagar [fortfarande] inte har hittat [Thomas] Borgens efterträdare så kan man med rätta påstå att vi seglar runt [planlöst] utan varken skepp eller kapten, säger en centralt placerad källa till Finans.

Annons