FinansNyhet

Tink lanserar API-plattform för utvecklare 

Fredrik Hedberg och Daniel Kjellén på Tink vill ge innovationskraften hjälp på traven genom att öppna Tinks API:er.
Publicerad

I dag öppnar Tink sina API:er för utvecklare. Tink vill frigöra innovationskraft som hålls tillbaka av att bankerna avvaktar PSD2.

Realtid.se

Utvecklare i Norden, oavsett bransch och storlek, får nu tillgång till Tinks teknik för att snabbt och säkert kunna lansera nya produkter som saknat åtkomst till finansiell data. 

De öppna API:erna syftar till att främja innovation och göra det enklare för utvecklare att testa och lansera sina idéer, skriver Tink i ett pressmeddelande. 

API-plattformen ger utvecklare tillgång till den aggregering- och kategoriseringsteknik som används i Tinks app och av deras bankpartners, och möjliggör för utvecklare att snabbt kunna bygga och lansera produkter som saknat åtkomst till sina slutanvändares finansiella data. 

Annons

Plattformen innebär att utvecklare redan i dag kan bygga produkter som annars hade fått vänta tills EU-direktivet PSD2 implementeras inom 18 månader. 

– Vi vet från erfarenhet att det finns oändligt med utvecklare som har grymma idéer – men innovation har hållits tillbaka eftersom man inte kunnat få åtkomst till finansiell data. Det ändrar vi nu genom att öppna våra API:er så att utvecklare kan komma till oss och implementera en idé på en dag, i stället för att vänta tills bankerna öppnar sina API:er inom två år. Genom att demokratisera tillgången till finansiell data så hjälper vi utvecklare att göra verklighet av sin idé och konsumenter att få bättre slutprodukter, säger Fredrik Hedberg, medgrundare och CTO på Tink. 

Tink låter utvecklare få åtkomst till finansiell data från över 300 banker genom ett enda API, förutsatt att slutanvändaren godkänner det. Autentisieringsprocessen och slutanvändarnas interaktion med sin bank hanteras helt av Tink, vilket låter utvecklarna fokusera på att använda den aggregerade datan på bästa sätt och bygga en konsumentnära användarupplevelse. 

Annons

I ett första skede ger API:erna åtkomst till nordiska banker, men kommer successivt även ha täckning för europeiska banker. SBAB använder redan Tinks API för att aggregera bolåneräntor i den nyligen lanserade “Räntematchen”. Även nylanserade Kreditz använder Tinks API för att bygga en kreditscoring till privatpersoner. 

– Vi använder Tinks API:er för att hämta transaktionsdata från våra användares konton, när de godkänner det. Våra algoritmer använder sedan denna data för att bygga en kreditscore i realtid som kan användas i person-till-person transaktioner, till exempel för att avgöra vem man ska sälja sin bil till eller vem man ska hyra ut sin bostad till. Den tekniska miljön är mycket enkel och användarvänlig och möjligheterna med API:erna är långt över vår förväntan. Jag tror att det kommer att byggas många nya användbara tjänster med hjälp av detta, säger Roni Bicér, grundare och VD på Kreditz. 

 

Annons

Om Tink 

Tink grundades i Stockholm 2012. Bolaget har 75 anställda och dess partners är SEB, ABN AMRO, BNP Paribas Fortis, Nordea, Klarna, Nordnet, Qliro, SBAB och Collector. Creades, Sunstone Ventures, SEB Ventures, Nordea, Nordnet och ABN AMRO Ventures har investerat i Tink. 

Annons