FinansNyhet

TIN Fonder når 1,6 miljarder kronor efter fyra månader

Carl Armfelt och Erik Springchorn lockar många unga sparare till TIN Fonder.Carl Armfelt och Erik Springchorn lockar många unga sparare till TIN Fonder.
Carl Armfelt och Erik Springchorn lockar många unga sparare till TIN Fonder.
Publicerad

TIN Fonder, som lanserades i februari av två förvaltare från Swedbank Robur, hade 1,6 miljarder kronor i förvaltat kapital i slutet av maj och över 40 000 kunder, säger Carl Armfelt, en av de två grundarna.

olof swahnberg

Enligt Carl Armfelt är fondförvaltarens kapital en blandning av nytt kapital samt att man tagit marknadsandelar från konkurrenter.

TIN Fonder, som grundades av Carl Armfelt och Erik Sprinchorn, har fokus på innovationsbolag inom teknik och hälsa. Fondens största sektorer är digitala varumärken med 28 procent, mjukvara med 26 procent och hälsa med 23 procent. Norden ska stå för runt 70 procent och resten globalt.

– Under det senaste kvartalet har vi lagt mest fokus på att hitta nya spännande bolag inom hälsa, säger Carl Armfelt.

Annons

Den största kundgruppen är 18 till 30 år, som han tror attraheras av inriktningen mot teknik och hälsa.

För att kunna komma igång snabbt med verksamheten har förvaltarna valt att anlita ett så kallat fondhotell som är Wahlstedt & Partners som bland annat ser till att regelefterlevnad följs.

Enligt statistik från Fondbolagens Förening uppgick den samlade fondförmögenheten i Sverige vid slutet av april till rekordhöga 4 643 miljarder.

Annons

Didner & Gerge är det fondbolag som har haft störst utflöde under årets första fyra månader, med ett nettouttag på 4,6 miljarder kronor. Det beror enligt fondbolagets vd Helena Hillström på en kombination av några faktorer: Dels hade Sverige-fonden en svagare utveckling än index under förra året, dels blev det ett byte för en av fondens två förvaltare och dessutom valde många att minska risken efter kraftiga börsuppgångar och bytte istället till räntebärande tillgångar, vilket Didner & Gerge inte erbjuder.

 

Annons