Finans Nyhet

Timeshare-bluffen

Publicerad

Lurendrejare erbjuder sig att sälja svenska personers andel i ett boende, får en deposition och försvinner sedan spårlöst. EU: ”Det är ett stort problem”.

Svenskar som övertalas att teckna avtal med en semesterklubb eller andelsboende, så kallad timeshare, under utlandssemestern ångrar sig ofta efteråt och blir lurade när de vill sälja sin andel.

Nu har lurendrejarna hittat en ny guldgruva: De erbjuder sig att sälja personens andel, får en deposition och försvinner sedan spårlöst.

– Det är ett stort problem just nu, säger Jolanda Girzl, chef för Konsument Europa, som hjälper svenskar med konsumentärenden inom EU.

Annons

Pensionärerna Arne och hans fru Rut, som egentligen heter något annat, blev under en semester på Teneriffa i januari 2007 övertalade att skriva på ett avtal om att betala 55 000 kronor till en så kallad semesterklubb.

– Vi åkte till marknaden och där fick vi en gratis skraplott. De sade att vi hade vunnit, och vi fick gå på ett möte där vi blev bjudna på champagne och manglade i ett antal timmar av representanter för företaget, berättar Arne.

Men paret insåg snart att de blivit lurade. Efter några dagar försökte de häva avtalet, och skickade ett rekommenderat brev till företaget där de bad att få säga upp det. Men då var det redan för sent. De hade inte någon ångerrätt.

Annons

Efter drygt tre år kontaktades de av en svensktalande kvinna som erbjöd sig att sälja deras vouchers till ett tyskt reseföretag för 140 000 kronor. De ombads sätta in 25 000 kronor i deposition hos en advokat som skulle sköta affären, samt att betala in 22 000 kronor i spansk skatt på den ”goda” affären. Men när de hade betalat försvann samtliga inblandade.

– Det var inte klokt. Vi kände oss så lättlurade, säger Arne.

Hittills har den som tecknat avtal med en semesterklubb i EU inte haft någon lagstadgad ångerrätt. Men inom EU ska nu lagstiftningen ändras så att den som tecknar ett avtal får en ångerrätt på 14 dagar.

Annons

Annons