Mario Draghi
Morgonsvepet

Tillväxtoro inför ECB-besked

Tillväxtoro inför ECB-besked, Browder gör slag i saken och storägare öppnar för att ge Bonnesen ansvarsfrihet - det är några av rubrikerna denna torsdagsmorgon.

Uppdaterad 2019-03-07
Publicerad 2019-03-07

Tillväxtoro inför ECB-besked
KONJUNKTUR: ECB:s räntebesked, klockan 13.45 i dag, och chefen Mario Draghis, efterföljande presskonferens, står i särskilt fokus på torsdagen Europaagenda. Marknadsaktörer lär leta efter indikationer på huruvida ECB nu bedömer att den ekonomiska inbromsningen är ihållande eller inte, vilket kan framgå av de nya tjänstemannaprognoserna och Draghis kommentarer, och huruvida det i så fall påverkar ECB:s penningpolitiska hållning och guidning.

Marknadsaktörer väntar att ECB ska ge besked om nya långfristiga TLTRO-lån till banker, antingen i dag eller vid nästa möte den 10 april.

Browder gör slag i saken
BANK: Finansmannen Bill Browder som tidigare sagt att han tänkt anmäla Swedbank till svenska myndigheter gör nu slag i sak. Hans skriftliga anmälan som skickades i måndags är ställd till bland andra Åklagarmyndigheten, Ekobrottsmyndigheten, Rikskriminalpolisen och finansdepartement. Bill Browders företag Hermitage Capital Management är brevets avsändare. I det 22-sidiga dokumentet, som DI har tagit del av, går det att läsa att Hermitage Capital Management spårat just 176 miljoner dollar in i Swedbank.

”Vår anmälan till de svenska myndigheterna är en del av vår globala kampanj för rättvisa”, säger Bill Browder som hoppas att de svenska myndigheterna nu agerar.

Storägare öppnar för att ge Bonnesen ansvarsfrihet
BANK: Avslöjandet om misstänkt penningtvätt inom Swedbanks verksamhet har lett till att bankens aktievärde fallit med 45 miljarder kronor. Bankens vd Birgitte Bonnesen har kritiserats och den information som banken gjort tillgänglig för allmänheten har varit bristfällig – trots det öppnar storägaren Sparbanksgruppen för att ge henne och styrelsen ansvarsfrihet, skriver SVD.

Swedbank spärrar SVT:s sajt internt
BANK: Swedbank har spärrat möjligheten för anställda att lämna krypterade nyhetstips till SVT. Det skriver DI.

Uppgiften om den blockerade tipssajten bekräftas av Swedbanks kommunikationschef Gabriel Francke Rodau som säger att åtgärden inte är ny, utan att liknande sidor tidigare spärrats på samma sätt. Han säger att anledningen är att banken vill skydda banksekretessen.

Huawei stämmer amerikanska staten
TELEKOM: Den kinesiska telekomjätten Huawei bekräftade på torsdagen att de stämmer amerikanska staten, och anklagade samtidigt USA för att ha hackat bolagets servrar och stulit information.

Åtgärden är en explosionsartad eskalering av handelskonflikten mellan världens två största ekonomier.

Inga snabba klipp på bostadsmarknaden
KONJUNKTUR: Bostadspriserna stod i princip still i februari. Marknaden rör sig bara med några enstaka procent upp eller ner, visar ny statistik.

– Marknaden rör sig inte åt något håll just nu, säger Per-Arne Sandegren som är analyschef på branschorganisationen Svensk mäklarstatistik till Sveriges Radio.

Vill man göra snabba klipp ska man inte köpa och sälja bostäder. Sedan 2017, då priserna gick ner 8-10 procent, rör sig bostadspriserna knappt alls.

Siffrorna kommer från branschorganisationen Svensk mäklarstatistik som samlar in uppgifter om de allra flesta bostadsaffärer i landet.

Försvarsmakten rustar för cyberkrig
POLITIK: Redan inom ett år kommer Försvarsmakten ha en färdig fullskalig övningsanläggning för att kunna öva cyberkrigföring. Det bekräftar säger Försvarsmaktens cyberförsvarschef till SVT Nyheter. Tanken är att Sverige ska kunna attackera andra länders it-system.

Platsannonser

Lås upp allt innehåll
Med Premium får du Sveriges bästa oberoende bevakning av finansbranschen

Logga in