Kimmo Alkio, vd och koncernchef på Tieto, ser budet på Avega som ett logiskt steg i bolagets utvecklingsstrategi.
M&A

Tieto lägger bud på Avega

Tieto lägger ett kontantbud på det svenska konsultföretaget Avegas aktier. Budet är värt 40 kronor per aktie, sammanlagt 462 miljoner kronor.

Uppdaterad 2017-10-23
Publicerad 2017-10-23

Förvärvet syftar till att stärka Tietos tillväxtområden och företagets ställning på den svenska konsultmarknaden. Avega har cirka 350 anställda i Stockholm, Göteborg och Malmö och hade en omsättning på 428 miljoner kronor under 2016, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Budet ligger på 40 kronor per aktie för samtliga A- och B-aktier i Avega. Det motsvarar en premie på cirka 19 procent jämfört med slutkursen fredagen den 20 oktober, sista handelsdagen innan budet offentliggjordes.

Budets totala värde uppgår till cirka 462 miljoner kronor. Styrelsen i Avega säger enligt ett pressmeddelande ja till det och rekommenderar också aktieägarna att tacka ja.

“Avegas starka förmåga inom konsulttjänster och kompetensen inom digital transformation är en tillgång på den konsultdrivna svenska marknaden. Förvärvet skulle stärka Tietos tillväxtambitioner kring områden som digitala kundupplevelser (Customer Experience Management, CEM), som är ett av de snabbast växande affärsområdena inom Tietos IT-tjänsteverksamhet. Vidare skulle affären ge Tieto möjlighet att utöka sin mjukvaru- och tjänsteportfölj och stödja företagets mål om att vara en ledande rådgivare och moderniseringspartner i Sverige”, skriver Tieto i pressmeddelandet.

– Vi ser fram emot att varmt bjuda in Avegas medarbetare till Tieto och tillsammans fortsätta utveckla den konsultdrivna verksamheten i Sverige och runtom i Norden. Förvärvet ger oss möjlighet att förse företag och organisationer med bred expertis inom konsulttjänster, industrispecifika lösningar och IT-drift. Detta är ett logiskt steg i vår strategi för att stärka vår roll som partner för affärsförnyelse för våra kunder, säger Kimmo Alkio, vd och koncernchef på Tieto.

Den svenska konsultmarknaden väntas växa med 5-8 procent årligen under de närmaste åren och Tieto tillsammans med Avega bedöms kunna driva tillväxt inom segmentet på samma nivå, det vill säga högre än den svenska IT-tjänstemarknaden i genomsnitt.

– Det finns ett stort digitaliseringsdriv med växande efterfrågan på affärs- och IT-konsultation inom de flesta branscher just nu. Med sin attraktiva kundbas och gedigna konsulterfarenhet skulle Avega matcha vår breda portfölj av tjänster och industrispecifika lösningar perfekt. Sverige är en strategiskt viktig marknad för Tieto och tillsammans kan vi fortsätta att växa och skapa nya spännande tjänster för organisationer och medborgare, säger Håkan Dahlström, Sverigechef och chef för Technology Services and Modernisation på Tieto.

Avegas B-aktier är noterade på Stockholmsbörsen. Detaljhandel och tillverkningssektorn står för 30 respektive 21 procent av omsättningen, varav resterande kommer från kunder inom finansiella tjänster, telekom, logistik och offentlig sektor. Under perioden januari-juni 2017 visade företaget en tillväxt på 9 procent och en vinstmarginal på 10,7 procent. Under 2016 var vinstmarginalen 8,9 procent. Baserat på erbjudandet bedöms transaktionen addera värde för Tieto-koncernen.

Affären väntas slutföras innan slutet av år 2017. Tietos avsikt är att Avega kommer att utgöra kärnan i Tietos verksamhet för affärs- och IT-konsulttjänster i Sverige och kommer att rapporteras externt inom Tietos tjänsteområde Business Consulting & Implementation.

Genomförandet av det offentliga erbjudandet är villkorat och förutsätter godkännande av svenska Konkurrensverket.

Platsannonser

Här är finansbolagen och advokatbyråerna som har fått mest i coronastöd
118 miljoner fördelades i branschen. Läs kommentarerna från de som fick mest.

Logga in