Ekobrott

Tidigare Starbreeze-chef åtalas för grovt insiderbrott

Ekobrottsmyndigheten åtalar en tidigare hög chef i Starbreeze för grovt insiderbrott.

Publicerad 2019-09-26

Chefsåklagare Thomas Langrot vid Ekobrottsmyndighetens Finansmarknadskammare väcker åtal för grovt insiderbrott mot en tidigare hög chef i bolaget datorspelsbolaget Starbreeze.

Den 23 november 2018 meddelade Starbreeze att bolaget hade finansiella problem och den 3 december 2018 meddelade bolaget att de ansökt om företagsrekonstruktion, vilket Stockholms tingsrätt beslutade om samma dag.

Innan bolaget meddelade marknaden om de finansiella problem man stod inför, den 23 november 2018, hade den dåvarande vd:n och ytterligare en chef storsålt aktier i Starbreeze en kort tid innan, skriver Ekobrottsmyndigheten i ett pressmeddelande. Därmed inleddes förundersökning om grova insiderbrott. Förundersökningen mot vd:n har sedan tidigare lagts ned. Förundersökningen mot den andra chefen har däremot slutförts där han misstänks ha sålt aktier för drygt 3,3 miljoner kronor med insiderinformation.

– Förundersökningen är avslutad och jag har beslutat att väcka åtal för grovt insiderbrott då jag anser det bevisat att den tidigare chefen haft insiderinformation om Starbreeze AB:s svåra finansiella situation. Information som den övriga marknaden alltså inte fick vetskap om förrän den 23 november och 3 december 2018. Insiderbrott är ett allvarligt finansmarknadsbrott som riskerar att skada förtroendet för aktiemarknaden och i detta fall extra allvarligt då det är fråga om en hög chef på ledningsnivå som handlar, säger Thomas Langrot.

Förutom insiderinformationen om den finansiella situationen för bolaget kände även chefen till att den tillförordnade ekonomichefen skulle avsluta sin anställning i bolaget.

Åklagaren yrkar att den tidigare chefen ska betala cirka 1,35 miljoner kronor som utgör den vinst som chefen gjort på aktieförsäljningarna samt att han ska betala en sanktionsavgift om 5 miljoner kronor. 

Platsannonser