Annons

Annons

Theresa May får ultimatum

Theresa May får ultimatum, Disney i jätteaffär och "Bonnesen tar fighten - det är några av rubrikerna i morgonsvepet denna onsdagsmorgon.

Theresa May får ultimatum
EU kommer att ge Theresa May ett ultimatum i samband med toppmötet på torsdag, skriver Bloomberg med hänvisning till en högt uppsatt tjänsteman inom EU. Hon kommer att få till mitten av april på sig att besluta om brexit ska skjutas upp med tre månader eller till någon gång nästa år.

Disney i jätteaffär
Disney köper delar av 21st Century Fox  för 655 miljarder kronor, rapporter AP.

Nyhetsbyrån skriver att det är mediejätten Fox underhållningsdel som nu har blivit uppköpt av konkurrenten Disney. Förutom att skaka om hela medielandskapet väntas miljardaffären bana väg för Disneys nya strömningstjänst, Disney Plus, som ska lanseras senare under 2019.

Annons

Annons

I den kommer fem kategorier ingå: Disney, Pixar, Marvel, Star Wars och National Geographic, skriver AP. På så sätt tar man upp kampen mot andra strömnings- och mediejättar, som Netflix och Amazon.

”Bonnesen tar fighten”
På fredag offentliggörs granskningen kring den påstådda penningtvätten inom Swedbank.

– Jag tror inte Bonnesen kommer att meddela sin avgång. Snarare tvärtom, att hon är beredd att ta fighten på stämman, säger Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partners.

Granskningen, som genomförs av Forensic Risk Alliance (FRA), är en direkt följd av Uppdrag granskning, UG och SVT Nyheters avslöjande att Swedbank kan ha använts för omfattande penningtvätt från 2007 och framåt i Baltikum.

Offentliggörandet kommer en vecka innan Swedbanks bolagsstämma den 28 mars.

– Jag tror att man vill släppa rapporten så fort som möjligt. Gissar att resultatet i granskningen talar till Swedbanks och Bonnesens favör och då släpper man den i god tid före stämman den 28 mars, säger Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partners till Expressen Dina Pengar.

En av fyra kvinnor skippar lunchen för att hinna med jobbet
En ny undersökning från Novus, gjord på uppdrag av Unionen, att bland det första många gör när de känner sig stressade är att skippa lunchen. Så många som en av fyra kvinnor väljer att hoppa över lunchen med kollegorna en eller flera gånger i veckan på grund av hög arbetsbelastning. Ännu värre ser det ut bland tjänstemän som har en chefsbefattning. Där uppger var tredje chef att de en eller flera gånger i veckan arbetar i stället för att äta lunch.

Svag inflation ger fortsatt låga bolåneräntor
Trots fortsatt negativ reporänta och en historiskt svag kronkurs tar den underliggande inflationen inte fart. Efter att Riksbanken höjde reporäntan i december har inflationen, mätt med samtliga inflationsmått, sjunkit. Även inflationsförväntningarna har fallit tillbaka något. Den underliggande inflationen – rensad för volatila energipriser – som i praktiken är den inflation Riksbanken kan påverka, har legat långt under målet ända sedan februari förra året.

– Vi tror att Riksbanken kommer att höja reporäntan i långsammare takt än Riksbankens egna prognos. Vår bedömning är att det bara är 30 procents sannolikhet för att Riksbanken höjer reporäntan i år, säger Robert Boije chefsekonom, SBAB.

Fortsatt svagt inflationstryck i kombination med strukturella faktorer och Riksbankens obligationsköp som håller nere de långa marknadsräntorna talar för att både tremånaders och de längre bundna boräntorna förblir låga och bara ökar svagt framöver.

Nordea emitterar primärkapitaltillskott med konverteringsklausul
Nordea Bank tillkännager idag prissättningen av ett primärkapitaltillskott om 1 250 000 000 dollar som emitteras inom ramen för Nordeas Global Medium-Term Note Programme. Instrumenten med evig löptid har fast ränta med räntejusteringsdagar och innefattar en konverteringsklausul. Första inlösendag är i mars 2026. Instrumenten ingår i övrigt primärkapital (AT1) och emitteras i syfte att upprätthålla Nordeas starka kapitalposition och dra nytta av det gynnsamma marknadsläget.

Klirr i statskassan med nya spelkassan
Dagens Nyheter har granskat Skatteverkets beslut för januari 2019. Siffrorna ger en hittills oöverträffad och detaljerad insyn i spelarnas förluster och bolagens vinster, skriver tidningen.

50 av 74 licenserade bolag hade hittills betalat skatt för januari. Medan svenskarna spelade bort i genomsnitt 210 kronor per person över 18 år, blev staten en vinnare. Bara i januari fick staten genom den nya spelskatten in drygt 300 miljoner kronor till statskassan.

Nuder tappar 900 000 kronor i arvode
Pär Nuder tappade under tisdagen två ordförandeuppdrag, utöver det i Skistar som han miste förra veckan. Sammanlagt kommer det att kosta honom mer än 900 000 kronor i uteblivna inkomster om året, jämfört med om han hade haft kvar uppdragen, skriver Expressen Dina Pengar.

Biden ställer upp i presidentval
Demokraten Joe Biden uppges ha tagit kontakt med minst en dryg handfull anhängare för att berätta för dem att han ställer upp i presidentvalsracet i USA, och bett dem att hjälpa honom med att samla ihop pengar.

Det uppger en person med insyn i frågan till Wall Street Journal.

Jobbskatteavdraget blir kvar
Jobbskatteavdraget blir sannolikt kvar även 2020 – och efter. Det beskedet gav finansminister Magdalena Andersson (S) i samband med ett anförande på Sveriges Kommuner och Landstings (SKL) kongress på tisdagen, skriver TT.

Hon sa att det sjätte jobbskatteavdraget inte går att dra tillbaka innevarande år.

– Och jag ska inte ge några förhoppningar om att det ska reverseras sedan heller, eftersom både C och L gick till val på jobbskatteavdrag, säger Andersson.

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons