FinansNyhet

Thedéen vill kraftigt minska antalet PPM-fonder

Erik Thedéen. Foto: Finansinspektionen.Erik Thedéen. Foto: Finansinspektionen.
Erik Thedéen. Foto: Finansinspektionen.
Publicerad

Erik Thedéen efterlyser tre till fyra PPM-fonder istället för 784. Han är också kritisk till aktivt PPM-sparande och hyllar AP7 Såfa. "Jag ligger själv i den, säger han.

David Gustavsson

I dagsläget finns det 784 PPM-fonder. Men Erik Thedéen, generaldirektör på Finansinspektionen (FI), vill se en radikal minskning. Det framgick under FI:s "Konsumentskyddsdag 2016" på tisdagen.

– Jag har tidigare skrivit en debattartikel om att jag tycker att vi bara ska ha tre till fyra PPM-fonder med fördelningen hög, medel och låg risk. Nu har vi uppåt 800 fonder och det är inget fel med det, men det gynnar främst dem som gillar att göra fondval, säger han. 

"Har ingen ångest för det"

Annons

Han vänder sig också mot idén att man ska vara väldigt aktiv i sitt PPM-sparande.

– Jag köper inte den beskrivningen, utan man ska ju landa i det man tycker är rätt och riktigt och det kan ju vara att inte göra något val alls, säger han.

Claes Hemberg.
Foto: David Gustavsson

Annons

Själv har han valt AP7 Såfa.

– Jag tycker PPM är ett bra exempel där man faktiskt utformat det så. Man insåg att alla kommer inte vara aktiva och såg till att de som inte är det kan landa i en billig, klok och välstrukturerad fond. Jag ligger själv i 7:e AP-fonden och har ingen ångest för det. Det är ett bra system, konstaterar Erik Thedéen.

"Det är skräp"

Annons

Avanzas sparekonom Claes Hemberg, som också medverkade på seminariet, ser också stora fördelar med billiga och breda fonder som AP7 Såfa.

– Jag skulle vilja se fler "PPM-soffor" i hela systemet med 0,2 procent i avgift och att blandfonder som ligger på mellan 1,5-1,7 försvinner. Det är skräp. Men i dag har 8 av 10 svenskar ändå dyra sparlösningar, säger Claes Hemberg.

Annons