Finans Nyhet

Thatchers son i militärkupp

Publicerad

Den tidigare brittiske premiärministern Margaret Thatchers son Mark Thatcher erkände i dag inblandning i militärkuppen på Ekvatorialguinea i mars 2004. Genom att erkänna slipper han fängelse.

Mark Thatcher som sedan 1995 är bosatt i Sydafrika framträdde i en domstol i Kapstaden på förmiddagen där han stått åtalad för att ha medverkat i en militärkupp i Ekvatorialguinea. På inrådan av en god vän, legosoldaten Simon Mann, investerade han 274.000 dollar i ett sydafrikansk bolag som flög ambulanshelikoptrar till Ekvatorialguinea.

Helikoptrarna användes dock inte som ambulanser utan som militära medel i kuppförsöket förra året. Dessutom visade det sig att Mark Thatchers gode vän Simon Mann låg bakom själva kuppen.

Mark Thatcher förnekar all kännedom om kuppförsöket, men har gått med på att erkänna sig skyldig till oaktsamt beteende för att få ett lindrigare straff. Mark Thatcher dömdes till 500.000 dollar i böter och ett fyra år långt vilkorligt fängelsestraff, enligt uppgifter till BBC. Skulle Mark Thatcher inte kunna betala boten väntar ett femårigt fängelsestraff ovanpå.

Annons

Men det värsta behöver inte vara över för Mark Thatcher då Ekvatorialguinea kommer med största sannolikhet begära honom utlämnad. Dock föreligger ingen utlämningsavtal mellan Sydafrika och Ekvatorialguinea vilket kan vara den forna premiärministersonens räddning.

Mark Thatcher förväntas lämna Sydafrika för att förenas med resten av sin familj i USA.

Annons