"Telenor går om Tele 2 i Sverige"

<pufftextlänk>Den norska teleoperatören Telenor fortsätter stärka sin position på den svenska marknaden. </pufftextlänk> Nyligen la företaget ett bud på svenska Glocalnet. Enligt Katja Ruud, analytiker på Gartner, är företaget på väg att ta över Tele2:s andra plats, på den svenska marknaden.

Uppdaterad 2016-02-16
Publicerad 2006-02-09

I oktober förra året köpte norska Telenor mobiloperatören Vodafones svenska verksamhet för knappt 10 miljarder kronor. Innan dess köpte företaget Utfors och Bredbandsbolaget. Nu har Telenor även ökat sitt ägande i svenska bredbandsbolaget Glocalnet till 77,7 procent. Säljare under onsdagen var bland annat Quotz Asset Management och Ventelo Sverige. Telenor köpte till 4 kr per aktie.

Enligt Katja Ruud kan Telenor mycket väl bli den näst största spelaren på den svenska marknaden.

– Genom köpet av Bredbandsbolaget fick bolaget ett eget svenskt nät och genom Glocalnet får företaget ytterligare kunder för bredband. Det gör att Telenor har stärkt sin andra plats på den svenska bredbandsmarknaden. Det tidigare köpet av Vodafone gav en säker kundstock. Om de använder hela sin tjänsteportfölj för att även öka antalet mobilkunder kommer de kunna bli den andra största spelaren på den svenska operatörsmarknaden, säger hon.

Det som händer just nu är att Telenor försöker integrera de olika delarna som de köpt. På så sätt kan företaget reducera sina kostnader för att expandera ytterligare. De skulle till exempel kunna erbjuda lägre priser för kunder som vill använda flera av företagets tjänster, menar Katja Ruud.

Men Pål Kvalheim, kommunikationsdirektör på Telenor i Norden, vill inte kommentera sin position på den svenska marknaden.

– Det enda jag kan kommentera är att vi har sagt att vi vill vara en ledande aktör på den nordiska bredbandsmarknaden. Det är därför som vi tidigare köpte Bredbandsbolaget och nu har lagt ett bud på Glocalnet. Vi har märkt en snabb tillväxt på bredbandssidan i bolaget och vill därför ha kontroll över verksamheten, säger han till Realtid.se

Tele 2:s styrka är mobilsidan. Men för att företaget ska behålla sin andra plats på den totala svenska operatörsmarknaden måste företaget bli starkare på bredbandsmarknaden, menar flera analytiker. Men företaget har bakom sig en rad misslyckanden.

– När det gäller den svenska bredbandsmarknaden är Telenor större än Tele 2 redan i dag. Tele 2 har sökt förvärvsobjekt på den svenska marknaden under en lång tid, men har hittills inte kommit till skott. Bolaget har varit intressenter på Bostream, Song Networks, Bredbandsbolaget och enligt uppgift även Com Hem. Nu har de möjliga uppköpsobjekten dessutom blivit färre, säger Håkan Persson, telekomanalytiker på Kaupthing Bank.

TDC som vann budstriden kring Song har fått nya ägare. Sedan dess har analytiker spekulerat i om Song eventuellt kan bli till salu och i så fall skulle Tele2 kunna se sin chans. Men Henning Dyremose, koncernchef för TDC, har dock avfärdat alla rykten om att Song är till salu.

Platsannonser