Finans Nyhet

Telekom-sektorn hetast inom nordisk M&A

Taggar i artikeln

Mergermarket M&A League Table
Den snabba teknikutvecklingen suddar ut gränserna mellan telekom och media och driver affärer inom M&A. Foto: Charlie Bennet
Publicerad

De största revisionsbyråerna stod för flest antal transaktioner i Norden första halvåret 2018. Telekom-sektorn sticker ut som den mest aktiva, enligt Mergermarkets rapport.

Telias köp av Bonnier broadcasting för en vecka sedan är av naturliga skäl inte med i Mergermarkets statistik över de största transaktionerna i Norden under första halvåret 2018. Däremot ingår det kontroversiella köpet i en trend som syns i hela Norden:

“Liksom i övriga världen, inträffade ett stort antal telekom- och media-affärer i Norden under det första halvåret 2018”, skriver Mergermarkets analytiker och fortsätter:

“Trenden kommer mitt i den snabba teknikutvecklingen som suddar ut gränserna mellan telekom och media, när mobiloperatörer inser potentialen i underhållning “on-the-go”.

Annons

Halvårets i särklass största affär inom nordisk M&A stod två danska företag för: danskbaserade TDC såldes till DK Telekommunikation för 8,6 miljarder euro. Att jämföra med svenska Tele2:s köp av Comhem för 3,7 miljarder euro – alltså mindre än hälften så mycket för nummer två på topp fem över riktigt stora affärer.

På plats nummer tre och fyra på rankas ytterligare två danska affärer, innan topp fem-listan avslutas med Paypals köp av iZettle, som för övrigt företräddes av Gernandt & Danielsson som legal rådgivare. Finansiell rådgivare till iZettle var JPMorgan.

Kronfall påverkar Sverige

Totalt sett ligger aktiviteten inom nordisk M&A på nästan samma nivå som första halvåret 2017, som var ett rekordhalvår.

Annons

Första halvåret 2018 slöts M&A-avtal i Norden till ett värde av 36 miljarder euro, fördelat på 522 affärer. Inomnordiska affärer stod för merparten av aktiviteten, med 72,6 procent av antalet transaktioner och drygt hälften av det totala värdet, 53,1 procent.

Utgående transaktioner stod däremot för det lägsta halvårsvärdet sedan 2014, medan antalet utgående transaktioner var det största sedan 2008. Mergermarkets analytiker tolkar det som att nordiska köpare tittar efter lämpliga mål utomlands men tycks försiktiga med att göra riktigt stora köp, troligtvis på grund av den geopolitiska instabiliteten.

Buyout-aktiviteten i Norden nådde ett samlat värde på 8,8 euro, fördelat på 94 affärer.

Annons

Tre av de fem största affärerna hade Danmark som mål, vilket medverkade till att Danmark stod för 40,9 procent av det samlade värdet på större transaktioner i Norden under första halvåret 2018.

Sverige stod däremot för den högsta aktiviteten inom nordisk M&A under det första halvåret 2018, med 191 affärer till ett värde av sammanlagt 13,3 miljarder euro. Kronans fall har dämpat svenskarnas köplust utomlands, medan stora internationella företag skördar frukterna av kronfallet och ser svensk tech-industri som en guldgruva för innovation, enligt Mergermarket.

De stora revisionsbyråerna toppar

När det gäller rankningen av finansiella och legala rådgivare är mycket sig likt, med några undantag: LionTree Advisors stiger som en raket och intar förstaplatsen på topplistan över finansilla rådgivare sett till värdet på affärer. Det är naturligtvis LionTrees insatsför TDC i megadealen mellan TDC och DK Telekommunikation som förlänar företaget denna topplacering.

Även nummer två i ligan över finansiella rådgivare, sett till värdet på affären, innehas av en bubblare – Barclays som tar ett jättekliv från plats 44. Plats tre intas av Nordea, som stiger från plats åtta. Därefter följer de stora affärsbankerna i turordning: Morgan Stanley, Goldman Sachs, JP Morgan, Rothschild & Co, Bank of America Merrill Lynch, Citi och Deutsche Bank.

När det kommer till flest antal affärer dominerar Big 4 ligan. Av de fyra största revisionsföretagen återfinns tre på listans topplaceringar, i följande ordning: PwC, EY och Deloitte. KPMG har däremot konkurrerats ut av Carnegie Investment Bank som intar fjärdeplatsen, medan KPMG dalat till en åttondeplats.

Plats fem och nedåt innehas enligt följande: ABG Sundal Collier, SEB, DNB Markets, KPMG, Nordea och Rothschild & Co.

Sett till värdet på affären dominerar på den legala sidan Kromann Reumert, Clifford Chance och Baker McKenzie. Svenska Mannheimer Swartling rasar från plats 1 till plats 10.

Sett till antalet affärer fortsätter logiskt nog den nordiska firman DLA Piper att dominera, tätt följd av Vinge. Mannheimer Swartling tappar något från plats fyra till sex medan baker McKenzie stiger från plats 19 till 9.

 

Fotnot: Som vanligt är det affärer till ett värde över 5 miljoner US-dollar som ingår i Mergermarkets statistik.

Annons