Xvivo Perfusions teknik användes i världens första hjärttransplantation från gris till människa

Medicinteknikbolaget Xvivo Perfusions teknologi har använts i världens första hjärttransplantation från gris till människa, enligt ett pressmeddelande.

Ingreppet gjordes av ett team vid University of Maryland School of Medicine i USA. Den 57-åriga patienten fick ett hjärta från en genmodifierad gris. Efter att hjärtat tagits ut från grisen bevarades det med Xvivos hjärtteknologi tillsammans med en patentskyddad lösning tills att det blev transplanterat. Enligt bolaget mår patienten, som inte var kvalificerad för en vanlig organtransplantation, tre dagar efter operationen fortfarande bra.

”I en framtid där xenotransplantationer kan hjälpa till med att lösa bristen på tillgängliga organ lever vi verkligen upp till vår vision att ingen ska dö i väntan på ett nytt organ. Vi har alltid legat i framkant när det gäller teknologier och innovation för bevarande av organ. Därför är det inget annat än en sann ära att få vara en del av denna första framgångsrika xenotransplantation någonsin från en gris till en människa som kan ge ytterligare hopp för patienter på väntelistan. För mig är detta det ultimata beviset på att samarbete mellan forskare, kliniker och industrin gör världen till en bättre plats”, säger Xvivos vd Dag Andersson.

Reno Santic
Nyhetsbyrån Finwire
https://twitter.com/finwire
newsroom@finwire.se

Annons