Tysklands inflation föll i juni – men nedgången är politiskt motiverad – BN

Tysklands inflation uppgick till 8,2 procent i juni, en minskning från 8,7 procent föregående månad och lägre än de 8,8 procent analytikerna förväntat sig. Detta enligt EU harmoniserad KPI.

Siffran ledde till ett glädjeskutt på börserna men det är kanske för tidigt att hoppas på att inflationstoppen är nådd, skriver Bloomberg Economies. Man noterar att nedgången i juni beror nästan enbart på en skarp prisminskning inom transportkategorierna.

”Vi förväntar oss att detta främst beror på två politiska åtgärder som genomfördes i början av juni och som ska pågå till slutet av augusti: en sänkning av bränsleskatterna och införandet av mycket billiga biljetter till kollektivtrafiken. Den andra åtgärden kan ha sänkt priserna på tåg och bussar med så mycket som 90 procent, mätt efter inflationen. Avskaffandet av avgiften för förnybara energikällor på elräkningar från och med den 1 juli kommer att öka detta tryck nedåt nästa månad. Däremot ökar trycket i de flesta andra kategorier”, skriver Bloomberg.

Siffrorna för bland annat livsmedel visar på en uppgång till 12,7 procent från 11,1 procent i maj, vilket visar att Ukrainakriget har en fortsatt effekt på globala råvarupriser. Ukraina är en stor producent av bland annat vete och majs, liksom Ryssland som är sanktionerade av väst för invasionen.

Reno Santic
Nyhetsbyrån Finwire
https://twitter.com/finwire
newsroom@finwire.se

Annons