Finwire

Twinwind är det långsiktiga hållbara teknikslaget enligt Hexicons vd

Uppdaterad 2021-06-17
Publicerad 2021-06-17

Hexicon, som är en utvecklare av flytande vindkraftsparker, sitter på en patenterad teknik Twinwind som möjliggör installation av en stor vindkraftspark på en mindre yta till en mindre miljöpåverkan och en lägre kostnad. Det uppger vd Marcus Thor i en intervju med Finwire.

Detta möjliggörs av att Twinwind kommer med två turbiner och samma fundament, vilket skiljer sig från den större konkurrensen som har en turbin och ett fundament.

”Vi ser det här som det långsiktiga hållbara teknikslaget för att se till att vi kan samexistera med annan verksamhet ute till havs”, säger Thor.

Han uppger i intervjun också vad som är den övergripande fördelen med flytande vindkraft i förhållande till traditionell vindkraft till havs. Det handlar om vattendjupet och att flytande vindkraft inte begränsas av den till skillnad från traditionell som inte kan byggas ut för djupt.

”Med flytande vindkraft behöver du inte grunda vatten. Det gör att du kan placera dem utifrån bästa vindhastigheter, där det gör minst intrång på annan marinverksamhet, exempelvis sjöfartleder, militär och liknande. Du kan ta ut parkerna långt ifrån kusten så att den inte syns och bygga i stor skala där den behövs”, säger Thor.

Hexicon planerar att ta in 300 miljoner kronor inför noteringen på Nasdaq First North imorgon fredag 18 juni.

Hexicon-chefen förklarar under intervjun att man tänker använda kapitalanskaffningen till att bredda och höja värdet på den befintliga projektportföljen, samt öppna nya marknader och projekt. Det finns för närvarande ett pågående projekt om installation i Norge efter sommaren 2023.

Bolaget har också aviserat sina finansiella mål för 2025 där två tredjedelar av omsättningen ska komma från ägarandelar i projekt och resten från licensintäkter. Thor uppger att det idag inte finns några licensintäkter utan att dessa tillkommer först när tekniken används i projekt. Han ser att majoriteten av intäkterna kommer från projektandelar över de kommande 5-6 åren men att det på tio års sikt och längre framåt växlar över till en större andel av licensintäkter, som är mer lönsamma.

I intervjun togs också upp Affärsvärldens varningsflagga för vd-bytet inför noteringen, där tidigare vd varit dömd för oaktsamt bokföringsbrott 2019.

Thor förklarar att vd-bytet är något som har planerats i flera år och att det var kopplat till satsningen i Sydkorea. Där väntade man på att få fram en ersättare till Thor som ledde projektet. Detta realiserades i höstas.

”Det var det vi väntade på, att hitta en timing för att göra denna växling. Jag har det största förtroende för Henrik, han är en sann entreprenör även om det är självklart viktigt att lämna in sina årsredovisningar i tid. Men han har varit vital för Hexicons framsteg under de senaste åren, och han kommer till sin fulla rätt i sin nuvarande roll”, avslutar Thor.

Reno Santic
Nyhetsbyrån Finwire
https://twitter.com/finwire

Platsannonser

Premium för 199 kr i sommar
Med Premium får du Sveriges bästa oberoende bevakning av finansbranschen

Logga in