TSMC rapporterar första vinstfallet sedan 2019 – försenad produktionsstart vid USA-fabrik

Publicerad

Taiwanesiska halvledarjätten TSMC redovisar ett första vinstfall för ett kvartal sedan 2019. Bolaget aviserar också en försening av den planerade massproduktionsstarten vid sin amerikanska anläggning till 2025, rapporterar Nikkei Asia.

Bolagets intäkter föll med tio procent till 480,4 miljarder taiwanesiska dollar, vilket motsvarar den lägsta försäljningen på fem kvartal.

Nettoresultatet minskade med 23,3 procent till 181,8 miljarder taiwanesiska dollar, motsvarande 60 miljarder kronor.

“Allt handlar om makroekonomi. Faktum är att högre inflation och räntehöjningar påverkar efterfrågan inom alla marknadssegment i alla regioner i världen. Kinas ekonomiska återhämtning går också långsammare än vi förväntat oss”, säger vd C.C. Wei.

TSMC står kvar vid sina planer om kapitalinvesteringar på 32-36 miljarder dollar under 2023, men sade att dessa kommer nu att vara mot den nedre änden av intervallet. Kapitalinvesteringarna i fjol uppgick till 36,2 miljarder dollar.

Vidare meddelar bolaget att massproduktionen vid Arizona-fabriken i USA inte kommer att dra igång förrän under 2025. Detta eftersom bolaget har svårt att hitta skickliga arbetare och tekniker som behövs för att kunna flytta utrustningen till anläggningen. För att kringgå detta problem håller bolaget på att flyga över sin taiwanesiska personal för att utbilda den lokala i USA.

TSMC började bygga fabriken i Arizona i mitten av 2021.

https://asia.nikkei.com/Business/Tech/Semiconductors/TSMC-delays-U.S.-chip-plant-start-to-2025-due-to-labor-shortages

Reno Santic
Nyhetsbyrån Finwire
https://twitter.com/finwire
newsroom@finwire.se

Annons