Trafigura har råkat ut för nickelbedrägeri, förlusterna överstiger en halv miljard dollar – BN

Råvaruhandlaren Trafigura har råkat ut för ett bedrägeri i halvmiljardklassen, rapporterar Bloomberg News med hänvisning till källor. Uppgifterna bekräftas av bolaget.

Det handlar om att bolaget ska ha köpt laster som det senare visade sig inte innehöll nickel som det var tänkt. Som en följd av detta har bolaget tvingats till en nedskrivning på 577 miljoner dollar, motsvarande 6 miljarder kronor. Slutsiffran kan dock bli lägre om Trafigura lyckas återfå en del av pengarna.

Händelsen har också lett till att Socrates Economou, chef över handeln med nickel och råvaror, lämnar bolaget. Trafigura anser dock att varken han eller någon annan inom koncernen ska ha varit medskyldig till bedrägeriet.

Upptäckten gjordes strax innan jul när lasten nådde hamnen i Rotterdam, Nederländerna. Det bolaget fann istället var material av mycket lägre värde.

Trafigura har mot bakgrund av detta inlett en rättslig process mot indiska affärsmannen Prateek Gupta och flera bolag med koppling till honom, inklusive TMT Metals och dotterbolag till UD Trading Group, enligt ett uttalande.

Reno Santic
Nyhetsbyrån Finwire
https://twitter.com/finwire
newsroom@finwire.se

Annons