Sverigedemokraterna svänger och öppnar för medlemskap i Nato – Ekot

Publicerad

Sverigedemokraterna, SD, öppnar för ett svenskt medlemskap i försvarsalliansen Nato. Det säger partiets utrikespolitiske talesperson Aron Emilsson i Ekots lördagsintervju. Partiet är därmed berett att ompröva sitt motstånd till ett svenskt medlemskap i Nato efter Rysslands invasion av Ukraina.

– Det går inte att utesluta någonting. Det behövs en ordentlig genomlysning av vad ett svenskt Natomedlemskap skulle betyda, säger partiets utrikespolitiske talesperson Aron Emilsson. Han menar att kriget i Ukraina har skapat ett helt nytt läge och framhåller att Finland också ser ut att närma sig ett medlemskap i Nato.

Det innebär att om SD ändrar uppfattning skulle det finnas en majoritet i riksdagen för ett svenskt medlemskap. Sedan tidigare är M, C, KD och L för ett sådant.

Sverigedemokraterna har redan tidigare varit för en så kallad Natooption, det vill säga att den svenska regeringen ska uttala att Sverige kan gå med i Nato om vi själva vill, men hela tiden hållit fast vid sitt principiella motstånd mot att gå med i försvarsalliansen. Rysslands invasion av Ukraina gör att partiet nu är berett att ompröva den ståndpunkten, säger Aron Emilsson.

https://sverigesradio.se/artikel/sd-svanger-oppnar-for-medlemskap-i-nato

Henrik Öhlin
henrik.ohlin@finwire.se, 0703-21 06 99
Nyhetsbyrån Finwire

Annons