Finwire

Surgical Science förvärvar Simbionix för drygt 2,6 miljarder kronor

Uppdaterad 2021-07-28
Publicerad 2021-07-28

Kirurgisimulatorbolaget Surgical Science har tecknat ett villkorat avtal om förvärv av Simbionix USA som ägs av 3D Systems. Prislappen är 305 miljoner dollar, vilket motsvarar cirka 2,65 miljarder kronor, på kassa- och skuldfri basis. Det framgår av ett pressmeddelande.

Simbionix är verksamt inom simulering för träning av kirurger och andra medicinska specialister inom ett brett antal områden. Bolaget har sin huvudsakliga verksamhet i Tel Aviv i Israel och omsatte 40,8 miljoner dollar under 2020 med ett rörelseresultat på 5,8 miljoner. Bolaget beskrivs komplettera och förstärka Surgical Sciences verksamhet inom dess båda affärsområden, såväl Educational Products som Industry/OEM.

”Det här förvärvet skall ses som en sammanslagning av två ledande aktörer för att accelerera möjligheterna att leverera nästa generations simuleringslösningar som skapar patientsäkerhet och värde till våra kunder. Vi har stor respekt för Simbionix kunnande och ser fram emot detta viktiga steg i att konsolidera vår växande nischmarknad", säger Surgical Sciences vd Gisli Hennermark.

Planen är att Surgical Science ska betala med kontanter och bolaget avser därför att genomföra en riktad nyemission för att finansiera affären.

Stefan Linnér
stefan.linner@finwire.se
Nyhetsbyrån Finwire

Platsannonser

Logga in