Storbritannien sänker flera skatter i ny plan för ekonomisk tillväxt

Storbritanniens nya finansminister Kwasi Kwarteng lanserade nyligen en ”mini-budget”, i vilken unionens nya regering presenterar sin första ekonomiska plan. Med hjälp av planen vill regeringen att ekonomin växer med 2,5 procent per år samtidigt som man sänker flera skatter på bland annat alkohol och företagande.

”Detta kommer inte att ske över en natt, men de skattesänkningar och reformer som jag har tillkännagivit i dag – det största paketet på flera generationer – sänder en tydlig signal om att tillväxt är vår prioritet”, säger finansminister Kwarteng i ett uttalande.

Enligt Reuters kommer skattelättnaderna kosta 45 miljarder pund fram till 2026/27. Det inkluderar en slopad höjd företagsskatt som var planerad att stiga till 25 procent. Istället blir den kvar på 19 procent. Vidare flyttas sänkningen av inkomstskatten fram ett år till april 2023, från 2024. Inkomstskatten sänks till 19 procent.

Även stämpelskatten sänks, vilket innebär att nivån för hur mycket en fastighet måste kosta innan skatten ska betalas höjs till 250 000 pund.

Vidare väljer regeringen att förlänga frysningen av alkoholskatten med ytterligare ett år.

Fler detaljer ska presenteras under de kommande veckorna.

Joel Andersson
Nyhetsbyrån Finwire

Annons