Finwire

SBAB tror nu på en första räntehöjning i februari 2023, får rörliga räntor att stiga tidigare än väntat

Uppdaterad 2021-10-22
Publicerad 2021-10-22

Statliga SBAB räknar nu med att Riksbanken höjer räntan i februari 2023 istället för november 2023 (prognos från i augusti). Då detta medför stigande boräntor tidigare än väntat är det mer förmånligare än någonsin att binda boräntan på längre än tre månader. Det framgår av SBAB:s senaste Boräntenytt.

Enligt SBAB väntas inflationsuppgången bli mer varaktig än vad Riksbanken tror. Förutom SBAB förväntar sig även marknaderna att Riksbanken går framåt och höjer räntan tidigare än vad som prognostiserats. Marknaden tror på en första räntehöjning i slutet av 2022, medan Riksbankens prognos är i slutet av 2024. SBAB placerar sig någonstans i mitten med februari 2023.

”I kombination med att riskerna för en högre inflation samt stigande inflationsförväntningar och lönekrav har ökat, tror vi att det innebär en betydligt tidigare höjning av reporäntan än den Riksbanken just nu ser framför sig”, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB.

Mot bakgrund av detta spås både den treåriga och femåriga rörliga boräntan gå uppåt, vilket gör det mer förmånligt att binda boräntan på lite längre tid.

”Det blir enligt prognosen en halv procentenhet billigare att nu välja en bindningstid på 3–5 år jämfört med att i stället välja rörlig (tremånaders) ränta och binda om räntan var tredje månad”, skriver SBAB.

Reno Santic
Nyhetsbyrån Finwire
https://twitter.com/finwire
newsroom@finwire.se

Platsannonser

Logga in