Orrön Energy årets bästa och Isofol Medical årets sämsta aktie på Nasdaq Stockholm

Publicerad

Stockholmsbörsen, som officiellt heter Nasdaq Stockholm, hade ett tufft 2022 som blev det sämsta börsåret sedan 2008. Det breda indexet OMXSPI föll med 24,6 procent och det smalare storbolagsindexet OMXS30 tappade 15,6 procent.

Energibolaget Orrön Energy blev årets bästa aktie på Nasdaq Stockholms huvudlista. Bolaget har under året genomgått en metamorfos där den tidigare oljeverksamheten i Lundin Energy såldes till norska Aker BP och bolaget bytte namn och verksamhetsinriktning till förnyar energi. Aktien klättrade 197 procent under året.

Papperstillverkningsbolaget Arctic Paper blev näst bästa aktie med en uppgång på 155 procent följt av oljebolaget IPC som ökade 134 procent och forskningsbolaget Bioarctic som steg 128 procent.

På vinnarlistan återfinns även försvarsbolaget Saab som gynnas av stigande försvarsbudgetar i många länder i spåren av den ryska invasionen av Ukraina. Aktien steg med 78 procent. Tobaksbolaget Swedish Match lämnar Stockholmsbörsen vid årsskiftet med en god uppgång på 58 procent efter att amerikanska Philip Morris köpt upp bolaget.

Bioteknikbolaget Isofol Medical blev årets sämsta aktie på huvudlistan med ett kursfall på 92 procent efter misslyckade forskningsresultat. Därefter följer diagnostikbolaget Q-linea med ett kursfall på 91 procent och fastighetsbolaget Oscar Properties stamaktie med en nedgång på 89 procent.

Årets vinnare:

BolagKursutvecklingKommentar
Orrön Energy197 procentHette tidigare Lundin Energy, har bytt namn och verksamhet
Arctic Paper155 procent
IPC134 procent
Bioarctic B128 procent
Eniro pref B103 procent
B3 Consulting90 procent
Bonesupport83 procent
Saab B78 procent
Dedicare B77 procent
Camurus68 procent
Swedish Match58 procentKöps upp av Philip Morris, sista handelsdag 30 dec
Starbreeze B58 procent

Årets förlorare:

BolagKursutvecklingKommentar
Isofol Medical-92 procent
Q-linea-91 procent
Oscar Properties stam-89 procent
Irras-88 procent
Storskogen B-88 procent
Pierce-87 procent
Fingerprint Cards B-86 procent
Vivesto-83 procent
Cantargia-83 procent
Rizzo-83 procent
Midsona B-82 procent

Siffrorna är hämtade från Millistream. Kursutvecklingen är i regel justerad för företrädesemission, inlösen, avknoppningar och liknande, men inte för riktade nyemissioner och kontantutdelningar. Enbart bolag som har varit noterade hela året är inkluderade.

Nyhetsbyrån Finwire

Annons