Origo Quest 1 ökade 1,29 procent i mars – ökat i norska Mercell

Publicerad

Fonden Origo Quest 1 steg 1,29 procent i mars. Sedan årsskiftet har fonden minskat 3,09 procent. Det framgår av en månadsrapport från förvaltarduon bestående av Stefan Roos och Christoffer Ahnemark.

Inledningsvis skriver förvaltarna att man sett en viss återhämtning på marknaden under mars. Geopolitiska kriser brukar vanligtvis ge relativt korta effekter på aktiemarknaden. Förvaltarna menar däremot att det finns fortsatta orosmoln på marknaden i form av stigande räntor och risk för en minskad global tillväxt.

Förvaltarna skriver att exponeringen mot långa aktier bidrog positivt till fondens utveckling under mars samtidigt som hedgen påverkade marginellt negativt.

Under månaden kom positiva bidrag i den långa delen från bland annat Beijer Ref, Catena och Sobi. I den negativa vågskålen fanns Freetrailer samt fondens korta innehav i Trelleborg.

Vidare skriver förvaltarna att Munters landat sin största order någonsin under månaden då de ska leverera lösningar för luftbehandling och klimatkontroll till amerikanska datacenter. Ordervärdet är på cirka 1,1 miljard kronor. Bolagets aktie steg på nyheten men förvaltarna menar att man ser fortsatt stor potential för en framtida omvärdering av aktien.

”Vi blir dock inte ett dugg förvånade om bolaget är borta från börsen inom något år; ett kapitallätt och lågt värderat (läs: missförstått) medelstort bolag med en globalt ledande position inom miljöområdet… En dröm för varje riskkapitalbolag?”, skriver förvaltarna.

Gällande fondens aktivitet skriver förvaltarna att man ökat sin långa position i norska Mercell.

”Bolaget har delvis byggts upp med många offensiva förvärv vilket i sin tur har medfört en ganska hög skuldsättning. Vi tror att 2022/2023 innebär en strategisk vändpunkt där fokus flyttas till lönsamhet på bekostnad av fler förvärv, vilket kan bli en stark värdedrivare för aktien de kommande 3–5 åren”, avslutar förvaltarna.

Origo Quest 1, %mars, 2022Fond MM, förändring i procent1,29Fond i år, förändring i procent-3,09

Isabella Millings
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Annons