Finwire

Oljefonden vidtar åtgärder efter korruptionsanklagelser mot Thyssen Krupp

Uppdaterad 2021-03-04
Publicerad 2021-03-04

Norges Bank har beslutat att genom Oljefonden utöva aktivt ägande när det gäller tyska industrikonglomeratet Thyssen Krupp. Det framgår av ett pressmeddelande.

Beskedet kommer efter att etikrådet rekommenderat att Thyssen Krupp placeras under observation på grund av risk att bolaget bidrar till eller är ansvariga för grov korruption. Ledningen har dock kommit till slutsatsen att det är bättre att man tillämpar äganderätten på bolaget.

”Antikorruption är en prioriterad ägarfråga för Norges Bank Investment Management, där vi har representerat allmänhetens förväntningar. Vidare har Norges Bank varit i dialog med företaget under en lång tid. Vi har därför en bra grund för att utöva aktivt ägande i de frågor som denna fråga berör”, skriver fonden.

Mot bakgrund av detta har Norges Bank bett Oljefonden att inkludera korruptionsrisken i Thyssen Krupp under ett särskilt aktivt ägande över en treårsperiod, heter det vidare.

Storägare i Thyssen Krupp är Christer Gardells riskkapitalbolag Cevian Capital. Oljefonden hade i slutet av 2020 en post om 1,3 procent i Thyssen Krupp, enligt Reuters.

https://www.nbim.no/en/the-fund/news-list/2020/decisions-on-observation-and-exclusion/

Reno Santic
Nyhetsbyrån Finwire
https://twitter.com/finwire

Platsannonser