Oljefonden sätter tre nya bolag under observation

Publicerad

Norges centralbank har beslutat att sätta tre företag under observation. Samtidigt avslutar de granskningen av tre andra, utesluter ett från oljefonden samt återkallar uteslutning av ett annat. Det framgår av ett pressmeddelande.

De tre bolag som numera är under observation är Bombardier, Hyundai Glovis samt Adani Ports & Special Economic Zone.

Det förstnämnda uppges ha risk för att bidra till eller vara ansvariga för korruption. Hyundai Glovis menar banken undersöks för potentiell kränkning av mänskliga rättigheter och allvarliga miljöskador. Det sistnämnda bolaget kan ha bidragit till eller varit ansvariga för kränkningar av individers rättigheter i krigs- eller konfliktsituationer, varpå även dem undersöks.

Vidare har bankens styrelse beslutat att avsluta observationen av Hansae Yes24, Hansae och Nien Hsing Textile. Bolagen anses inte längre vara föremål för granskning.

Företaget som utesluts är Li Ning, då man menar att de bidrar till kränkningar av de mänskliga rättigheterna.

Avslutningsvis har man beslutat återkalla uteslutningen av San Leon Energy, som varit uteslutet sedan 2016 på grund av brott mot grundläggande etiska normer, genom prospektering efter olja i Västsahara. Banken anser att skälet för uteslutningen upphört, eftersom bolaget slutat med prospekteringen.

Jesper Ahlberg
Nyhetsbyrån Finwire

Annons