Nato: Ryssland är det mest signifikanta och direkta hotet – inkludering av Sverige och Finland ökar säkerheten

Nato, som just nu har toppmöte i Madrid, pekar ut Ryssland som det mest signifikanta och direkta hotet mot alliansen och säkerheten i Atlanten och Europa. Det framgår av en kommuniké från försvarsalliansen.

Även terrorism pekas ut som ett direkt hot mot befolkningens säkerhet. De svenska och finska ansökningar tas också upp.

”Finlands och Sveriges anslutning kommer att göra dem säkrare, Nato starkare och det euroatlantiska området säkrare. Finlands och Sveriges säkerhet är av direkt betydelse för alliansen, även under anslutningsprocessen”, skriver Nato-länderna.

Nato uppmanar också Ryssland att avsluta kriget och dra sig ur Ukraina. Belarus uppmanas att avsluta sin delaktighet. Nato-länderna betonar att man stödjer landets rätt att försvara sig.

”Vi välkomnar de ansträngningar som alla allierade gör för att ge stöd till Ukraina”, skriver Nato.

Mot bakgrund av den förändrade säkerhetsmiljön i Europa har Nato även beslutat om nya åtgärder för att öka det skräddarsydda politiska och praktiska stödet till partners, däribland Bosnien och Hercegovina, Georgien och Moldavien.

”Vi kommer att samarbeta med dem för att bygga upp deras integritet och motståndskraft, utveckla deras kapacitet och upprätthålla deras politiska oberoende”, skriver Nato.

newsroom@finwire.se
Nyhetsbyrån Finwire

Annons