LKAB söker nytt miljötillstånd för verksamheten i Kiruna

Publicerad

Gruvjätten LKAB har beslutat om att söka ett nytt miljötillstånd för sin verksamhet i Kiruna. Enligt bolaget har den utdragna processen gjort att den gamla ansökan blivit inaktuell. Samtidigt väljer bolaget att fortsätta med sin överklagan till Högsta domstolen, enligt ett pressmeddelande.

”Då vi ändå börjar om så handlar detta inte längre om att vinna för att få vår ansökan från 2018 prövad, utan enbart om en kamp för rimliga och effektiva tillståndsprocesser där domstolarnas tillämpning är en avgörande funktion, säger Niklas Johansson, direktör för kommunikation och klimat på LKAB.

Den förra ansökan bestod av runt 1 000 sidor och kostade bolaget 100 miljoner kronor. Enligt LKAB kommer den nya ansökan ”ta minst något år” innan den kan lämnas in.

Enligt Johansson går Mark- och miljödomstolens tidigare beslut emot etablerad praxis samt regeringens vilja.

Det är ett beslut som dessutom innebär en konflikt med behovet och den politiska viljan från regering och riksdag att effektivisera tillståndsprocesserna, och ett beslut som i stället ökar osäkerheten och riskerar att förlänga processer, säger Niklas Johansson.

Bolagets förra ansökan gällde att utöka bolagets järnmalmsproduktion i Kiruna från 30 miljoner ton till 37 miljoner per år. Anledningen till varför den blev avvisad var enligt Mark- och miljödomstolen att LKAB missat att diskutera alternativa lösningar när man inte bjöd in energibrunnsägarna till samråd.

Joel Andersson
Nyhetsbyrån Finwire

Annons