Köpstoppen för Catellas fonder beror på misstankar om jäv – Di

Pensionsmyndigheten har sedan tidigare stoppat två av Catellas fonder från PPM:s fondtorg på grund av en pågående utredning. Dagens industri rapporterar nu att köpstoppen beror på misstankar om jäv.

De två fonderna som innefattas av köpstoppet är Catella Sverige Aktiv Hållbarhet och Catella Småbolagsfond. Fonderna förvaltas av en duo där Sven Thorén utgör ena halvan.

Utöver sin förvaltarroll är Thorén också styrelsesuppleant och partner i Athanase Industrial Partners som äger hela Catella Fondförvaltning.

Den 30 september 2021 köpte Catellas fonder 5,8 procent av aktierna i Alcadon, där Athanase Industrial Partners är tredje största ägare, och valberedningen leddes av Thorén både 2021 och 2022.

Dagens industri rapporterar vidare att det dock inte varit ända affären där Catella investerat i bolag som kontrolleras av Athanase Industrial Partners.

I oktober köpte Catellas fonder 6,7 procent av aktierna i Athanase Innovation som styrs av Athanase Industrial Partners. En ytterligare koppling mellan Catella och Athanase Innovation är att de delar finansdirektör i form av Malin Norrman.

På frågan om jävrisken är orsaken till pensionsmyndighetens utredning kommenterar Erik Fransson, chef för Pensionsmyndighetens fondavdelning följande.

”Vi är mitt i undersökningen, men generellt är det ett problem för alla fondbolag om man inte kan hantera intressekonflikter på ett bra sätt”.

Finansinspektionen som också börjat intressera sig i frågan har inte inlett någon undersökning men startade ett förfrågansärende den 22 december.

Di har sökt Catella Fondförvaltnings vd Fredric Calles, som skriftligen svarat på frågan om jäv.

”Vi har strikta policys och rutiner för att hantera jäv och anser att vi följt avtalet med PPM”, skriver Fredric Calles.

Isac Boukachabia
Nyhetsbyrån Finwire

Annons