Konkurserna steg 31 procent på årsbasis i juni – UC

Publicerad

Läget fortsätter att se mycket mörkt ut för svenska företag. Under juni månad har konkurserna skjutit i höjden och ökat inom samtliga stora branscher i Sverige. Det skriver UC i ett pressmeddelande.

Totalt sett har konkurserna under juni månad ökat med 31 procent i jämförelse med samma månad i fjol, enligt den nya statistiken från UC. Det motsvarar det högsta antalet konkurser på tio år både för juni månad och gällande årets första sex månader sammanslaget.

Konkurserna skjutit i höjden inom samtliga stora branscher som UC bevakar i sin månadsstatistik i jämförelse med juni i fjol. Bland annat så visar den senaste statistiken att konkurserna ökat med 33 procent inom detaljhandeln, 29 procent inom partihandeln, 34 procent inom transport och 20 procent avseende byggindustrin.

Hotell- och restaurangbranschen sticker ut med en mycket stor ökning på 90 procent.

– Den extrema ökningen av konkurser inom hotell och restaurangbranschen för den andra månaden i rad är exceptionell. Anledningen är en fortsatt hög inflation som inte bara drabbar stora investeringar och branscher hårt såsom byggsektorn, utan även konsumtionsvaror och nöjen. Hotell- och restaurangbranschen är också en personalintensiv bransch vilket riskerar att bidra till den onda cirkeln med fler konkurser, ökad arbetslöshet och minskad konsumtion, menar Johanna Blomé som är ekonom på UC.

Lars Johansson
lars.johansson@finwire.se
Nyhetsbyrån Finwire

Annons