Konecranes skriver ned tillgångar i Ukraina

Finska verkstadsbolaget Konecranes har beslutat sig för att skriva ned sina tillgångar i Ukraina och tar även smäll kopplat till Ryssland till följd av kriget. Den negativa effekten blir cirka 44 miljoner på ebita-nivå och 47 miljoner euro på rörelsevinsten i det första kvartalet. Konecranes upprepar dock sin prognos för helåret.

Konecranes arbetar också med en gradvis nedskalning av sin ryska verksamhet. Bolaget omsatte förra året 55 miljoner euro kopplat till den ryska marknaden. I linje med detta har Konecranes nu avskrivit beställningar värda 79 miljoner euro från Ryssland och avbokat en omsättning på 32 miljoner euro i det första kvartalet. Detta eftersom dessa projekt har avbrutits. Beställningarna hade bokats och projektintäkterna redovisats före 2022. Inverkan av den avbokade omsättningen på rörelsevinsten i första kvartalet är cirka 39 miljoner euro negativt.

Verkstadsbolaget driver även en kran- och komponentfabrik i Zaporizjzja i sydöstra Ukraina. Fabriken förser området Industriutrustning med krankomponenter och är en kranproduktionsenhet för leveranser till Östeuropa. Den erbjuder även extra kapacitet för Konecranes kranleveranser i väst, med specialisering i stora stålstrukturer. Kriget har lett till att produktionen i fabriken i Ukraina stoppats. Den planerade produktionen har istället flyttats till det finska verkstadsbolagets övriga produktionsanläggningar. Det är denna tillgång som nu skrivs ned med cirka 8 miljoner euro.

Verkstadsbolaget upprepar sin prognos för helåret. Den justerade ebita-marginalen väntas förbättras under 2022, jämfört med 2021. Posterna ovan ligger nämligen inte i den justerade ebita-marginalen.

newsroom@finwire.se
Nyhetsbyrån Finwire

Annons