Kinas export av egna vaccin rasar

Kinas export av sitt egna vaccin mot covid-19 rasar efter att det visat sig att skyddet mot omikron är sämre än motsvarigheterna från USA och Europa. Det rapporterar Nikkei.

Sinopharm, Sinovac Biotech och Cansino Biologics exporterade sammanlagt 6,78 miljoner doser i april, vilket är en minskning med 97 procent från toppen i september 2021, enligt Unicef. Detta är inklusive vacciner där vissa produktionsprocesser, som t.ex. buteljering, utfördes utomlands.

Även andra länder tappar leveranser. Pfizer och tyska Biontechs export har gått ned med 71 procent sedan i september. Volymerna som säljs är dock åtta gånger så stora vid 55,69 miljoner doser.

Moderna minskade sin export med 57 procent till 16,49 miljoner doser. Antalet boosters som använder sig av kinesiskt vaccin har också fallit rejält, exempelvis 98 procent i Pakistan och 74 procent i Brasilien.

Kina tog ledningen snabbt när det gäller export av vaccin år 2020 till regioner som Sydamerika, Sydostasien och Mellanöstern. Orsaken var att de stora europeiska och amerikanska tillverkarna avsatte sina volymer för hemmamarknaderna. Fram till mars 2021 var Kina störst därefter dominerar de västerländska aktörerna stort.

https://asia.nikkei.com/Spotlight/Coronavirus/COVID-vaccines/China-s-vaccine-diplomacy-spoiled-by-omicron-variant

newsroom@finwire.se
Nyhetsbyrån Finwire

Annons