Kändistäta styrelsen i Azelio bär ett stort ansvar för fiaskot – Di

Härdsmältan i energilagringsföretaget Azelio har raderat ut miljarder i börsvärde. Ett stort ansvar faller på den kändistäta styrelsen under ledning av Bo Dankis. Det skriver Dagens Industri i en artikel på måndagen.

Aktien har de senaste tolv månaderna rasat med 85 procent. Styrelsen gav i slutet av mars vd Jonas Eklind sparken och bolaget gick nyligen ut med nya mål. Bo Dankis har varit ordförande ända sedan 2011 och var därmed högst delaktig i att anställa Jonas Eklind 2016.

Jonas Eklind var för 15 år sedan vd för vindkrafts- och bränslecellsbolaget Morphic, ett av de mest kända börshaverierna bland svenska miljöteknikbolag.

Azelios styrelse har flera kändisar, däribland ordförande Bo Dankis har varit vd för Assa Abloy.
Bertil Villard har varit ordförande för AMF Pension och Per Nuder har varit finansminister. Atlas Copcos förre finanschef Hans-Ola Meyer är styrelseledamot sedan ett år tillbaka.

Den största förloraren på kursraset är den tidigare hedgefondförvaltaren Kent Janér som utöver styrelsemedlem också är bolagets största ägare. På toppen var hans Azelio-aktier värda över 1 miljard kronor, vilket kan jämföras med knappt 130 miljoner kronor i dagsläget.

Henrik Öhlin
henrik.ohlin@finwire.se, 0703-21 06 99
Nyhetsbyrån Finwire

Annons