Jupiter European Growth minskade 6,3 procent i augusti – minskat exponeringen mot Aveva

Fonden Jupiter European Growth minskade 6,3 procent i augusti, vilket var sämre än fondens jämförelseindex som minskade 4,9 procent. Sedan årsskiftet har fonden minskat 22,6 procent och är därmed sämre än index som har minskat 12,0 procent. Det framgår av en månadsrapport från förvaltarduon bestående av Mark Nichols och Mark Heslop.

Europeiska aktier föll tillsammans med de globala marknaderna under augusti efter oro kring den ekonomiska tillväxten, den höga inflationen samt centralbankernas hökaktiga signaler.

Energi- och resesektorn fanns med bland de sektorer som utvecklats starkast under månaden. Samtidigt utvecklades detaljhandel och fastigheter sämre. I takt med att långräntorna steg utvecklades också värdeaktier bättre än tillväxtaktier.

För fonden föll tekniksektorn minst, vilket därmed bidrog positivt till relativavkastningen. Exponeringen mot finans och sällanköpsvaror var de största negativa bidragsgivarna till relativavkastningen under perioden.

Gällande enskilda innehav gynnades man av Aveva och Edenred. I den negativa vågskålen fanns RELX och IMCD.

Förvaltarna valde under månaden att minska exponeringen mot Aveva då aktien stigit kraftigt efter budrykten från Schneider. Samtidigt valde man att öka exponeringen mot Kingspan, Eurofins och VAT Group.

Jupiter European Growth, %augusti, 2022
Fond MM, förändring i procent-6,3
Index MM, förändring i procent-4,9
Fond i år, förändring i procent-22,6
Index i år, förändring i procent-12,0

Isac Boukachabia
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Annons