JP Morgan tror att fler länder riskerar skuldkriser efter Sri Lanka

Höga lånekostnader och stora konsekvenser från kriget i Ukraina gör att JP Morgan tror att fler tillväxtmarknader kan följa efter Sri Lanka och drabbas av skuldkriser i år. Det skriver Reuters.

JP Morgan tror att upp till 10 procent av tillväxtmarknader med sämre betyg kan drabbas av skuldkriser i år, då bättre balansräkningar och större finansiella underskott sätter press på länder som importerar stor del av sin mat och energi. Ett exempel är Sri Lanka, som nyligen drabbades av sin första statsbankrutt någonsin. I april kom landets inflation in på 33,8 procent.

”Nästan hälften av urvalet av 52 länder klassificeras som hög återbetalningsrisk enligt vår bedömning. Av dessa riskerar åtta av dem att reserverna tar slut i slutet av 2023, vilket signalerar en hög risk för betalningsinställelse. Dessa är Sri Lanka, Maldiverna, Bahamas, Belize, Senegal, Rwanda, Grenada och Etiopien”, skrev banken i en analys under tisdagen.

Även höjda räntor kan leda till att många länder ställs inför högre lånekostnader, vilket blir en tydlig kontrast till den senaste tidens ”enkla pengar”.

Även den internationella valutafonden, IMF, har sagt att nästan 60 procent av alla låginkomstländer antingen är nära eller är i farozonen att hamna i skuldkriser.

https://www.reuters.com/markets/rates-bonds/jpmorgan-warns-10-junk-rated-emerging-markets-face-debt-crises-2022-05-24/

Joel Andersson
Nyhetsbyrån Finwire

Annons