Höga halter av bly i telekomkablar i USA – berör AT&T och Verizon – WSJ

Publicerad

Vid en sammankomst för telekomtjänstemän i USA för mer än ett decennium sedan varnade John Malone, en senior chef inom telekomjätten AT&T, för höga halter av bly på kablar över landet som kunde vara farligt både för miljön men även för företagets anställda.

Enligt Wall Street Journal har AT&T, Verizon och andra aktörer inom sektorn vetat om att det bly som används i deras verksamhet kan vara farligt, utan att ta till ordentliga åtgärder. De visste även om att anställda som arbetade med bly regelbundet hade för höga halter av metallen i blodet.

Tidningen påpekar att flera intervjuer med tidigare anställda gjorts, som då påpekat bristerna i företagens hantering av metallen. Deras journalister har dessutom besökt omkring 300 kabelplatser i USA där cirka 80 procent visade prover på förhöjda halter av bly.

Både AT&T och Verizon har nu uppmärksammat Wall Street Journals undersökning, och Verizon har uppgett att de tar situationen på största allvar – samt att de kommer testa de platser där tidningen befunnit sig.

AT&T är dock mer kritiska, och hävdar att deras verksamhet följer de lagar och regler som finns kring hanteringen av bly, och att man tar sina anställdas säkerhet på största allvar.

För höga halter av bly kan vara farligt för kroppen, bland annat när det gäller nervsystemet.

https://www.wsj.com/articles/att-verizon-lead-cables-telecom-5e329f9

Jesper Ahlberg
jesper.ahlberg@finwire.se
Nyhetsbyrån Finwire

Annons