Finwire

Handelsbanken föreslår utdelning av aktier i Industrivärden för 8,7 miljarder kronor

Uppdaterad 2021-09-21
Publicerad 2021-09-21

Handelsbankens styrelse avser att inom kort kalla till extra bolagsstämma den 21 oktober. Styrelsen föreslår en extrautdelning av aktier i investmentbolaget Industrivärden motsvarande ett värde idag om drygt 8,7 miljarder kronor, eller 4,42 kronor per aktie i Handelsbanken. Det framgår av ett pressmeddelande.

Handelsbankens affärsmodell har under många år genererat en stabil intjäning och kapitaluppbyggnad. Denna utveckling har fortsatt under pandemin och bankens kapitalisering är idag väl över bankens måltalsnivå.

Styrelsen har som en följd av bankens goda kapitalsituation beslutat att kalla till en extra bolagsstämma och föreslå en extrautdelning.

Utdelningen avses bestå av 30,5 miljoner A-aktier i Industrivärden, motsvarande idag drygt 8,7 miljarder kronor eller 4,42 kronor per aktie, baserat på stängningskursen i Industrivärdens A-aktie den 20 september. Aktierna förvaltas idag av Handelsbankens Pensionsstiftelse, men föreslås förvärvas av Handelsbanken innan de delas ut till aktieägarna.

Genom utdelning i form av aktier minskar bankens exponering mot aktier i pensionsförvaltningen vilket ökar den långsiktiga stabiliteten i bankens kapitalisering. Räntabiliteten på eget kapital ökar genom utdelningen med 0,3 procentenheter.

Henrik Öhlin
henrik.ohlin@finwire.se, 0703-21 06 99
Nyhetsbyrån Finwire

Platsannonser

Här är finansbolagen och advokatbyråerna som har fått mest i coronastöd
118 miljoner fördelades i branschen. Läs kommentarerna från de som fick mest.

Logga in