Flera borgerliga partier vill se över ägandet i Telia – Di

Om det blir maktskifte kan det bli tryck på en Moderatledd regering att se över ägandet i Telia. Det skriver Dagens industri, Di.

Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna, Liberalerna samt Centerpartiet vill se över ägandet.

Alliansen sålde under sina år vid makten aktier för 164 miljarder kronor, däribland i Nordea och Telia. Under Socialdemokraternas åtta år har aktier för 3 miljarder kronor sålts. Idag återfinns tre bolag på listan där riksdagen vill sälja – Svensk Bilprovning, SAS och Lernia.

Moderatledaren upprepar sitt partis tidigare ståndpunkt kring statligt ägande för Di, men han betonar att andra frågor just nu är viktigare såsom brottslighet och energipolitik.

”Vi tycker i grund och botten att man ska ha så få statliga bolag som möjligt, men så finns det ibland goda skäl att ha undantag”, säger Ulf Kristersson.

Samtidigt har Försvarsmakten avrått regeringen från att sälja just Telia. Det innebär att riksdagspartierna i så fall vill se en översyn av Telia. Det skulle kunna innebära en partiell uppdelning av operatören och att staten på så vis kliver ut ur det som Försvarsmakten inte anser är strategiskt viktigt.

Andra bolag som politikerna lyfter fram som möjliga säljkandidater är Svevia, Svenska Spel, SBAB, Green Cargo, Infranord och Jernhusen.

https://www.di.se/nyheter/maktskifte-da-kan-telia-saljas/

newsroom@finwire.se
Nyhetsbyrån Finwire

Annons