EU återinför böter på 376 miljoner euro för Intel

Publicerad

Halvledarjätten Intel åläggs att betala böter på 376,36 miljoner euro, motsvarande nästan 4,5 miljarder kronor, enligt ett beslut från EU-kommissionen. Orsaken är att det tidigare fastställts att bolaget utnyttjat sin dominerande ställning på marknaden för datorchip.

EU-kommissionen beslutade redan 2009 att Intel skulle betala 1,06 miljarder euro i böter för att ha missbrukat sin marknadsställning mellan 2002 och 2007. Intel ska under perioden ha gett rabatter till datortillverkare som köpte bolagets processorer. Intel överklagade beslutet och tribunalen inom EU-domstolen upphävde böterna 2022.

Domstolen avvisade vid tillfället kommissionens slutsatser att Intels rabatter hade snedvridit konkurrensen.

I sitt nya beslut uppger EU-kommissionen att böterna nu baseras på betalningar som Intel gjorde mellan 2002 och 2006 till datortillverkarna Hewlett Packard, Acer och Lenovo för att stoppa eller försena lanseringen av specifika produkter som innehöll konkurrenternas x86-processorer.

Redan förra året bekräftade domstolen att de betalningarna utgjorde ett missbruk av Intels marknadsställning, men bötesbeloppet skrotades eftersom det var oklart i vilken utsträckning straffet var relaterat till dessa metoder.

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/IP_23_4570

Stefan Linnér
stefan.linner@finwire.se
Nyhetsbyrån Finwire

Annons