Ericsson lämnar in nya patentstämningar mot Apple

Telekomleverantören Ericsson har lämnat in flera nya stämningar mot Apple för intrång av 5G-patent i den pågående tvisten som handlar om royaltybetalningar relaterat till användningen av trådlösa 5G-patent i iPhones. Det rapporterar Reuters och Bloomberg News.

Båda företagen har redan stämt varandra i USA eftersom förhandlingarna misslyckades att nå en förnyelse av ett sjuårigt licensavtal för telekompatent från 2015, vilket löper ut i dagarna.

Ett avgörande rycker allt närmare skrev Dagens industri i förra veckan.

”Snart offentliggör parterna ett förnyat avtal – eller så lämnas nya stämningar in och Ericsson tvingas redovisa ännu lägre licensintäkter”, skrev Di den 10 januari. Nu har alltså Ericsson lämnat in nya stämningar.

Ericsson har inte hymlat med sitt missnöje med det gamla avtalet, som skrevs när svenskarna var i ekonomisk brygga. Nu är grundkravet – listpriset – en licensavgift på 5 dollar per såld enhet, skriver Di.

Baserat på Factsets konsensusprognos på 240 miljoner enheter under 2022 skulle avtalet ge Ericsson nästan 11 miljarder kronor. Till det kommer även avgifter för varje såld ipad.

Så mycket lär det dock inte bli. Flera analytiker som Di har talat med tror på i storleksordningen 3-5 miljarder kronor på årsbasis när väl Apple-avtalet landar.

Nyhetsbyrån Finwire

Annons