Dansk underrättelsechef häktad efter misstanke om läcka

På måndagen framkom att förre chefen för danska försvarets underrättelsejänst, FE, Lars Findsen, är häktad. Uppgiften blev offentlig sedan Lars Findsen själv enligt domstol velat att namnförbudet skulle hävas. Det framgår av SVT.

Bakgrunden är den underrättelseskandal som uppdagades under 2020 och som rör misstanke om mörkläggning och olaglig övervakning som FE ägnat sig åt. Fyra nuvarande och tidigare medarbetare vid FE, och polisens underrättelsetjänst greps misstänkta för att ha läckt ”starkt kvalificerade upplysningar”. Lars Findsen var under sex år högste chef för FE.

Den exakta brottsmisstanken mot Lars Findsen är fortfarande sekretessbelagd, men enligt Danmarks Radio handlar det om att Findsen ska ha läckt hemligstämplade upplysningar till medier.

Lars Findsen är bland annat misstänkt för något som inom den danska brottsbalken ligger under kategorien ”landsförräderi”.

I augusti 2020 tvingades Findsen och två andra FE-chefer avgå efter att ett danskt tillsynsorgan i en rapport skrivit att FE-cheferna tillbakahållit information om olovlig övervakning.

Flera medier har det senaste året publicerat granskningar och uppgifter som baseras på källor som haft tillgång till kvalificerad underrättelseinformation, skriver SVT. Exempelvis har Danmarks Radio, tillsammans med bland andra SVT, avslöjat hur FE hjälpt den amerikanska underrättelsetjänsten NSA att bland annat spionera på ledande svenska politiker och tjänstemän.

Lars Johansson
lars.johansson@finwire.se
Nyhetsbyrån Finwire

Annons