Chiptillverkare varnar för problem om stödpaket till industrin inte klubbas igenom i USA – Nikkei

Amerikanska och asiatiska chiptillverkare varnar för att de kommer behöva skjuta upp eller dra ner på sina investeringar i USA på grund av Vita Husets misslyckade försök med att finansiera ett nytt stödpaket om 52 miljarder dollar till industrin, kallat ”Chips Act”. Det skriver Nikkei Asia.

Lagen, som utlovar skattelättnader och andra incitament för chipföretag som investerar i USA, anses vara avgörande för USA:s ekonomiska och nationella säkerhetsintressen. Ett antal stora halvledarprojekt som nyligen tillkännagivits i landet förklaras i varierande grad vara beroende av att lagen antas.

Halvledarjätten Intel har bland annat förklarat att de skjutit upp byggstarten för sin planerade chip-fabrik i Ohio, och gett anledningen att de väntar på klarhet från politiker i frågan. Flera andra chiptillverkare har även förklarat att ett beslut i frågan är avgörande för om de ska kunna flytta produktionen till USA, eftersom landet för närvarande har högre driftkostnader än i Asien.

Trots en relativt stor enighet mellan Demokraterna och Republikanerna har ännu inget stödpaketet klubbats igenom. Bakgrunden är att man inte överens om mindre detaljer.

Förhoppningar finns om att det ska nås ett genombrott i juli före USA går in i en omvalssäsong.

https://asia.nikkei.com/Business/Tech/Semiconductors/Chip-giants-threaten-to-scale-back-U.S.-expansion-without-subsidies

Jesper Ahlberg
Nyhetsbyrån Finwire

Annons