Carnegie Småbolagsfond ökade 6,03 procent i maj – Tigos huvudägare bekräftade budspekulationer

Publicerad

Fonden Carnegie Småbolagsfond steg 6,03 procent i maj. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 13,52 procent. Det framgår av en månadsrapport från fondens förvaltare Mattias Montgomery.

Inledningsvis konstaterar förvaltaren att månadens största bidrag till fondens utveckling kom från Crayon, Camurus och Bonesupport. Sämsta bidragen kom istället från Paradox, Lundin Mining, samt Surgical Science.

Vidare bekräftade Tigos huvudägare budspekulationer och antydde att ett bud skulle ligga nära nuvarande aktiekurs. Detta menar förvaltaren borde sätta ett golv för aktiekursen. Om inget bud läggs förklaras bolaget ändå ha en ny storägare med både finansiell styrka och intresse att äga hela bolaget.

Under månaden höll Cargotec kapitalmarknadsdagar inför den kommande avknoppningen av Kalmar.

”Bara kommunikationen om en uppdelning menar vi redan har genererat en högre multipel, men mer uppsida finns när börsen får se två bolag med relativt god kvalitet bygga sina egna narrativ framöver”, skriver förvaltaren.

Fondens största innehav var Truecaller och Scandic som båda uppgick till 5,1 procent vardera av portföljen. Truecaller anses ha flera chanser till långsiktig tillväxt med starka kassaflöde till en låg värdering.

”I Scandic hade det räckt med att hotellmarknaden stabiliserats på de här nivåerna för att kassaflödet ska vara alldeles för billigt prissatt av aktiemarknaden, men just nu växer branschen och Scandic med den.”

Scandic påpekas dessutom ha uppsida till beläggningsnivåerna från innan pandemin.

Fonden hade vid månadsskiftet störst exponering mot teknik, följt av hälsovård och sällanköpsvaror.

Sverige utgjorde till 78,2 procent fondens geografiska exponering, följt av Luxemburg och Finland med vikter om 6,0 respektive 4,2 procent.

Carnegie Småbolagsfond, %maj, 2024
Fond MM, förändring i procent6,03
Fond i år, förändring i procent13,52

Adam Fransson
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Annons