Carnegie Global Quality Companies minskade 2,17 procent i maj – tagit in Adobe och Amazon i portföljen

Publicerad

Fonden Carnegie Global Quality Companies A minskade 2,17 procent i maj. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 10,28 procent. Det framgår av en månadsrapport från förvaltarna Simon Reinius och Emanuel Furubo.

Inledningsvis konstaterar förvaltarna att aktier, efter en andningspaus i april, fortsatte uppåt under maj.

”Nvidia rapporterade bra, amerikanska långräntor handlades ned och makrodata var så där lagom bra (eller dålig) för att investerare ska kunna fortsätta hoppas på en mjuklandning”, skriver förvaltarduon.

Generellt bidrog de flesta sektorer med positiva resultat till portföljen. Resultatet drogs istället ned av den svenska kronan som stärktes mot såväl euron som amerikanska dollarn, med 2,9 respektive 4,5 procent.

Bland enskilda bolag kom den bästa avkastningen från Arista Networks, Vertex och Richemont.

Arista Networks, som tillverkar switchar och routrar för datacenter, växer stadigt och tar marknadsandelar från Cisco. Under månaden rapporterade de en omsättningsökning på 16 procent och en rekordhög nettomarginal på över 40 procent, med en vinsttillväxt på 46 procent.

”Vertex som utvecklar ledande behandling mot cystisk fibros kom också med bra siffror och lyfte omsättningen med 13 procent och vinsten med 16 procent. Utöver god utveckling inom deras etablerade produkter meddelade de även att deras nya behandling mot sicklecellsjukdom har fått godkännande i både EU och USA samt att deras behandling mot diabetesrelaterad smärta nu kommer gå in i en slutlig fas 3-studie”, skriver förvaltarna.

Gällande portföljaktiviteten valde man under månaden att ta in Adobe och Amazon i portföljen. Fonden sålde Adobe i vintras efter att den nått full värdering, men efter en kursnedgång på 25 procent utan långsiktiga fundamentala försämringar köptes den tillbaka till en attraktiv värdering.

Amazon förklaras också ha sjunkit i värdering, och man ser ökad lönsamhet i e-handeln samt stark AWS-prestation med AI-investeringar. Bolaget förväntas ha en årlig vinsttillväxt på över 20 procent de kommande fem åren.

”För den tillväxten i ett sådant dominant och innovativt bolag som Amazon känns en värdering på 27 gånger nästa års rörelseresultat högst rimlig.”

De största innehaven i fondens portfölj vid månadsskiftet var Alphabet, Microsoft och Schneider Electric med portföljvikter om 5,1, 5,0 respektive 4,3 procent.

Carnegie Global Quality Companies A, %maj, 2024
Fond MM, förändring i procent-2,17
Fond i år, förändring i procent10,28

Adam Fransson
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Annons