Finwire

Bokusgruppen ser ökad trafik till butikerna generellt efter restriktionslyft - vd

Uppdaterad 2021-10-26
Publicerad 2021-10-26

Bokhandelsaktören Bokusgruppen, som bland annat äger Akademibokhandeln och Bokus, ser en ökad tillströmning till sina butiker efter restriktionerna lyfts. Det uppger vd Maria Edsman i en kommentar till Finwire.

Kedjan är speciell då man är enda bokhandlaren som återfinns över hela Sverige.

"Trafiken har ökat om vi ser till alla butiker som helhet. Dock är det stora skillnader mellan butiker i olika lägen. De butiker som drabbades mest av pandemirestriktionerna i storstädernas citylägen och större gallerier är de som nu ser de största besöksökningarna. Omvänt finns det butiker med mer bostadsnära lokalisering som nu inte når upp till de höga kundflöden de hade förra året", uppger Edsman.

Bokusgruppen noterades under sommaren genom en avknoppning från konglomeratet Volati. Några planer på att likt sin tidigare koncernmoder genomföra omfattande förvärv ingår inte i strategin just nu.

"Det finns ingen konkret plan på förvärv för närvarande, men det är en möjlig väg att nå tillväxt framöver", säger Maria Edsman.

Många noterade bolag vittnar om flaskhalsar i såväl produktion som frakt.

"Vi är inte helt förskonade, men inte lika drabbade som många andra branscher. Vissa produktkategorier riskerar leveransförseningar och vi vidtar flertalet åtgärder för att minimera riskerna för slutsålda varor i julhandeln. Tidigare orderläggning och lageruppbyggnad är en sådan åtgärd", säger Maria Edsman.

Kedjan arbetar kontinuerligt med sitt bestånd av butiker. Bokusgruppen-chefen menar att det idag är en bättre diskussion med hyresvärdarna än vad man hade före pandemin.

"Vi har under flera år haft en mycket framåtlutad förhandlingsstrategi vad gäller hyresavtal för butiker. Den kvarstår och vi har bättre möjlighet att få gehör för den hos hyresvärdar nu under och efter pandemin."

Bokusgruppen står på såväl fysisk handel som e-handel som grund, 55 respektive 45 procent. Genom Bokus är företaget stora inom just e-handel. Butikerna är dock fortsatt en väsentlig del av verksamheten. Det betyder att det kan tillkomma såväl försvinna butiker.

"Vi arbetar kontinuerligt med att säkerställa att vi har rätt lägen för våra butiker. Det innebär att vi ibland stänger någon butik där kundflödena minskat så vi inte längre kan vara lönsamma, men även att vi öppnar nya butiker när riktigt bra lägen dyker upp. Ett exempel på det är den nya butik vi kommer öppna på bästa läge i Göteborg i höst. Där kommer vi även testa flertalet nya lösningar som vår satsning på digital utveckling möjliggjort. Syftet är att se hur kunderna uppskattar olika lösningar för att besluta vad vi ska rulla ut i fler av kedjans butiker", säger Maria Edsman.

Bokusgruppen testar också med en pop-up-butik för julhandeln i Tyresö Centrum.

newsroom@finwire.se
Nyhetsbyrån Finwire

Platsannonser

Logga in