Bioarctic ska investera lecanemab-intäkter inom Parkinsons och ALS

Publicerad

Igår kväll svensk tid fick forskningsbolaget Bioarctics utlicensierade alzheimerläkemedel lecanemab ett fullt godkännande i USA. Nu väntar stora intäkter från partnern Eisai genom ”high-single digit”-royalty på framtida försäljning.

Enligt analytiker vid Globaldata Healthcare kan läkemedlet generera 12,9 miljarder dollar, motsvarande 140 miljarder kronor, på global basis fram till 2028. Vidare har Eisai tidigare spått en global toppförsäljning på cirka 7,3 miljarder dollar år 2030.

I sin forskningsportfölj har Bioarctic projekt mot Parkinsons sjukdom och ALS och här ska en del av intäkterna investeras. Kandidaterna bygger på samma mekanismer som lecanemab och i en intervju med Di noterar bolagets vd Gunilla Osswald att risken i projekten är lägre då tankesättet validerats genom lecenemab.

För den som gillar kuriosa står de tre första bokstäverna i lecanemab för Lannfelt – Eisai – Collaboration. Lannfelt är medgrundare till Bioarctic och uppfinnare av antikroppen. De tre sista bokstäverna – mab – indikerar att det är en monokonal antikropp.

Filip Lindkvist
Nyhetsbyrån Finwire

Annons