Biden erbjuder 1 miljard dollar till småproducenter av kött

President Joe Biden ger nu ett stöd om 1 miljard dollar till mindre producenter av kött och fjäderfä. Det framgår av ett meddelande från Vita huset. Beslutet är ett led att försöka sätta stopp för inflationen i matpriserna, vilket varit en mycket omskriven politisk fråga i USA.

Biden har tidigare uppgett att prisuppgången på mat hänger samman med att branschen präglas av stora aktörer och monopolsituationer. Bland annat har fyra producenter inom köttprocessindustrin pekats ut som monopolister. De fyra största inom kötthantering kontrollerar 85 procent av marknaden för nötkött. Inom kyckling är motsvarande siffra 54 procent. Inom fläskkött är marknadsandelen för de fyra största cirka 70 procent, uppger Vita huset enligt Axios.

Biden har samtidigt fått kritik. Branschorganisationen North American Meat Institute har exempelvis uppgett att regeringen inte förstår sig på ekonomin inom jordbruket.

https://www.axios.com/biden-inflation-poultry-meat-food-industry-42005d6b-39dd-4dde-a39e-a04ba0e4a92e.html

https://www.whitehouse.gov/briefing-room/statements-releases/2022/01/03/fact-sheet-the-biden-harris-action-plan-for-a-fairer-more-competitive-and-more-resilient-meat-and-poultry-supply-chain/

newsroom@finwire.se
Nyhetsbyrån Finwire

Annons