Axfood vill en sänkning av momsen på hållbar mat

Dagligvarubolaget Axfood vill att mervärdesskatten på hållbar mat antingen halveras från 12 till 6 procent eller helt avskaffas. Detta eftersom det skulle öka tempot i den gröna omvandlingen samt göra det lönsamt att producera och konsumera hållbar mat, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

”I en tid då hållbarhetsutmaningarna är större och mer akuta än någonsin behöver svenska politiker visa handlingskraft och prioritera åtgärder som gynnar miljön utan att drabba hushållens plånböcker. En lägre momssats för hållbarhetsmärkta livsmedel är ett effektivt sätt att styra utvecklingen åt rätt håll”, säger Axfoods vd Klas Balkow.

Enligt Axfood skulle en sänkning också stärka ställningen för hållbar mat som riskerar att bli nedprioriterad nu när matpriserna är på väg upp.

”När matpriserna nu stiger är risken stor att hållbarhetsmärkt mat prioriteras bort i större utsträckning än tidigare. Den stigande matprisinflationen och EU-kommissionens tydliga ställningstagande kring matmoms gör det angeläget att så snart som möjligt förändra den svenska matmomsen så att den gynnar hållbar mat genom prissänkningar för konsumenter”, säger Åsa Domeij, hållbarhetschef på Axfood.

Reno Santic
Nyhetsbyrån Finwire
https://twitter.com/finwire
newsroom@finwire.se

Annons