Avanzas fondsparare gjorde betydligt färre affärer i februari, satsade mest på energifonder

Publicerad

Nätmäklaren Avanzas fondsparare gick ned i aktivitet under februari samtidigt som kraftigt högre oljepriser lockade dem till energifonder. Det framgår av senaste månadsstatistiken.

Antalet gjorda fondaffärer per dag uppgick till 95 500 under februari, en minskning på 15 procent mätt i årstakt. Sparekonom Niclas Andersson säger att osäkerheten har fått spararna att dra ned på risken och parkera pengarna vid sidlinjen.

Samtidigt har de högsta oljepriserna på drygt 10 år lett till att spararna valt att investera främst i energifonder under månaden.

”Utvecklingen i sig är problematisk med tanke på den hållbarhetsutmaning vi har framför oss. Det stora förklaringsvärdet till att fossila energifonder toppar köplistan handlar dock mer om utflöden ur andra fondkategorier än inflöden i dessa fonder. Under en mer normal börsmånad hade dessa fonder inte ens kvalat in på köplistan”, säger Nicklas Andersson.

Mest köptaMest såldaEnergifonderSverigefonderRåvarufonderTeknikfonderLatinamerikafonderFinansfonderÄdelmetallsfonderGröna energifonderMellanösternfonderNordamerikafonder

Reno Santic
Nyhetsbyrån Finwire
https://twitter.com/finwire
newsroom@finwire.se

Annons