Atlas Copco förvärvar Lewa och Geveke för drygt 7 miljarder kronor

Publicerad

Verkstadsbolaget Atlas Copco har tecknat avtal om att förvärva Lewa och dess dotterbolag Geveke. Den sammanlagda köpeskillingen uppgår till 7,15 miljarder kronor.

Det förstnämnda förklaras vara en ledande tillverkare av membrandoseringspumpar, processpumpar och kompletta mätsystem. De grundades 1952 och har sitt säte i Tyskland. Under 2021 landade omsättningen på 2,4 miljarder kronor.

”Lewa har lång tradition av att stötta kunder och utveckla ledande industriella tekniker för effektiv, precis och säker flödeshantering av vätskor. Förvärvet gör att vi kan bygga vår närvaro och vårt tekniska erbjudande inom excenterskruvpumpar”, kommenterar Atlas Copcos affärsområdeschef inom energiteknik Andrew Walker.

Geveke grundades 1974 och har säte i Amsterdam, Nederländerna. De distribuerar kompressorer och sätter samman avancerade och komplexa pumpinstallationer.

Förvärvet finansieras med likvida medel och är föremål för myndighetsgodkännande. Den största delen av bolagen kommer bli en del av divisionen Power and Flow inom affärsområdet Energiteknik.

Jesper Ahlberg
Nyhetsbyrån Finwire

Annons