Astra Zeneca RSV-vaccin för barn godkänns i USA

Publicerad

Läkemedelsbolaget Astra Zeneca och partnern Sanofis RSV-vaccin Nirsevimab har godkänts för barn i USA, enligt ett pressmeddelande från amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA. Godkännandet var väntat då en rådgivande panel i juni enhälligt rekommenderade FDA att ge vaccinet grönt ljus.

RSV är ett vanligt luftvägsvirus som oftast orsakar milda, förkylningsliknande symtom. De flesta återhämtar sig snabbt, men RSV kan vara allvarligt för framförallt spädbarn och äldre personer.

Nirsevimab var upp till 75 procent effektivt för att förebygga nedre luftvägsinfektioner som krävde läkarvård hos spädbarn och 78 procent effektivt för att förebygga sjukhusvård. FDA identifierade inga säkerhetsproblem.

Det har dröjt att utveckla vaccin mot RSV och i våras godkände FDA det första någonsin mot sjukdomen. Vaccinet utvecklades av Glaxosmithkline och utvecklades för att skydda äldre.

Nirsevimab kommar att säljas i USA under varumärket Beyfortus. En panel av oberoende experter hos amerikanska folkhälsomyndigheten kommer att träffas i augusti för att ge rekommendationer om hur sprutan ska administreras av läkare.

En annan spruta, palivizumab, finns redan på marknaden, men den ges främst till barn som är för tidigt födda eller som har lung- eller medfödda hjärtproblem som gör att de löper stor risk att drabbas av allvarlig sjukdom, skriver CNBC. Nirsevimab administreras som en enda injektion. Detta är en stor fördel jämfört med palivizumab, som administreras månadsvis under hela RSV-säsongen.

Filip Lindkvist
Nyhetsbyrån Finwire

Annons